Nå fjerner Spotify låter

En av fjorårets desidert mest populære nyvinninger på nettet opplever nå problemer. Det handler naturligvis om opphavsrettighetene.

For uinnvidde kan vi fortelle at Spotify er en musikktjeneste på nettet, der du kan få tilgang til å avspille all den musikken du orker, i den rekkefølgen du ønsker, uavhengig av tid og sted. Alt du trenger er et lite gratisprogram og en gratis- eller betalkonto (sistnevnte er helt uten reklameavbrudd).

DinSide Data var blant de første mediene i Norge som omtalte Spotify, og før jul delte vi også ut en rekke invitasjoner til tjenesten, som fortsatt er i lukket beta-fase.

Les også:
Dette er musikkhimmelen
Bruk Spotify bedre

Alle de store

Det som gjør Spotify ekstra interessant som musikktjeneste, er at de har avtale med alle de store plateselskapene, i tillegg til en rekke uavhengige mindre utenlandske og norske plateselskaper, sistnevnte organisert gjennom Phonofile.

Det har imidlertid vært noen mangler i biblioteket, men selskapet har lovet å gi tilgang til flere millioner nye låter i tiden fremover.

Nå fjerner Spotify låter


Skjær i sjøen

Det kan imidlertid vise seg å bli en kronglete vei mot målet, for i øyeblikket fjernes i stedet sanger fra Spotify. I følge Dagbladet har artister som Tool, Frank Zappa og mange andre blitt fjernet fra arkivet de siste dagene.

Hvor mye som er blitt og skal bli borte, er foreløpig ukjent, men det skal være snakk om temmelig store mengder. Hvis du har laget spillelister med spor som er fjernet, vil disse være merket med et rødt kryss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke enkelt

I følge Spotify selv er det plateselskapene som krever dette. Det er nemlig slik at rettighetene til å legge ut musikk fra artister varierer fra land til land. Dermed risikerer en norsk Spotify-bruker finne et annet utvalg enn en Spotify-bruker i England, for å ta et eksempel. Det går heller ikke an å dele spilleliste over landegrensene for å unngå problematikken.

- Dette handler ikke om at vi ikke ønsker musikken vår ut på Spotify, for vi vil gjerne legge ut så mye som mulig - så langt det lar seg gjøre. Men noen artister har vi bare rettighetene til å gi ut i Norge, sier Gjermund Moastuen i Universal Music til Dagbladet.

I tillegg skal Spotify ha fjernet musikk som de trodde de hadde lov til å legge ut, men som det har vist seg at de ikke hadde. Brukere skal dessuten måtte tåle mer reklame, både i form av avbrudd mellom spor og bannerannonser i spilleren, i følge Dagbladet.

Her kan du lese brevet fra Spotify.

Les også:
CDON kaster DRM på dynga
MTV legger ut alle musikkvideoene
7,6 millioner låter - gratis