I januar lanseres minneplugger med 1000 GB kapasitet, men prisen blir sannsynligvis høy i starten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
I januar lanseres minneplugger med 1000 GB kapasitet, men prisen blir sannsynligvis høy i starten. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Nå firedobles USB-minnekapasiteten

Nå er ikke kapasiteten på eksterne harddisker noe argument lenger.

USB-minneplugger har lenge vært populære for transport av filer, for eksempel mellom jobb, skole og hjem. De senere årene har imidlertid nettlagringsløsninger som Dropbox og SkyDrive overtatt mye av den rollen for mange, og minnepluggen har havnet i en slags skvis mellom eksterne harddisker og lagring på nett.

Det kan imidlertid endre seg i tiden som kommer. Som kjent synker prisene på flash-lagring raskt, samtidig som kapasiteten stadig øker.

Les også: Nå kan du gjøre kupp på USB-minne

256 GB nå, snart firedobles kapasiteten

De største USB-minnepluggene som er tilgjengelig i Norge har i skrivende stund en kapasitet på 256 GB og koster fra 2.782 kroner, men det vil ikke var lenge.

Allerede i fjor demonstrerte Transcend en minneplugg med hele 2 TB (2000 GB) kapasitet. Den kapasiteten er det imidlertid en stund til vi får se i butikkene. Vi har likevel fått bekreftet at plugger fra store minneprodusenter med 1 TB kapasitet vil bli lansert allerede under CES-messen i Las Vegas i januar. Det betyr videre at vi kan vente oss plugger med denne kapasiteten i butikkene tidlig i 2013.

Disse pluggene vil kommunisere med PC-en gjennom USB 3.0-grensesnittet. Dermed vil pluggene kunne være minst like raske som eksterne harddisker (sannsynligvis raskere), mens vekt og størrelse kun vil være en brøkdel av harddisken. Pluggene vil naturligvis være bakoverkompatible for maskiner som ikke er utstyrt med USB 3.0-port, men da med redusert lese- og skrivehastighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gjør minnepluggen trygg

For dyrt?

Det store spørsmålet er imidlertid hva prisen blir. Med utgangspunkt i dagens priser vil vi bli svært overrasket hvis ikke en 1 TB minneplugg vil koste vesentlig mer enn en harddisk med tilsvarende kapasitet. Derfor vil eksterne harddisker sannsynligvis fortsatt ha livets rett en stund til, selv om kapasiteten ikke lenger vil være et argument for den mekaniske, aldrende teknikken.

Vi kommer til å være på plass under CES, og gi deg daglige rapporter her på DinSide.

Les også: Test av lynraske minneplugger