Nå får filmselskapene utlevert adressene

Danske Popcorn Time-brukere får nå kravbrev.

AVSLØRES: En dansk filmimportør har fått rettens tillatelse til å forlange navene på Popcorn Time-brukerne. Foto: POPCORN-TIME.SE
AVSLØRES: En dansk filmimportør har fått rettens tillatelse til å forlange navene på Popcorn Time-brukerne. Foto: POPCORN-TIME.SE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 18. august i år slo dansk politi til mot to privatboliger på Fyn, der de arresterte to personer. Årsaken var at de to sto bak de to nesten likelydende nettsidene popcorntime.dk og popcorn-time.dk.

Disse sidene fungerte som en slags opplysningssentral for danske brukere av Popcorn Time, en ulovlig, nettbasert filmtjeneste som også har stor utbredelse her i landet.

SPERRET.  På popcorntime.dk ligger denne meldingen fra dansk politi. Foto: POPCORNTIME.DK
SPERRET. På popcorntime.dk ligger denne meldingen fra dansk politi. Foto: POPCORNTIME.DK Vis mer


De to som ble arrestert risikere seks års fengsel hver for brudd på paragraf 299b i den danske straffeloven. Denne paragrafen omhandler særlig grove brudd på opphavsretten.

LES OGSÅ: Lite effektiv Pirate Bay-sperre

Milepæl for dansk filmbransje

Og nå har filmbransjen i Danmark vunnet ennå en seier. De har nylig fått rettens kjennelse til å tvinge nettilbyderne å utlevere navn på Popcorn Time-brukere.

En IP-adresse er det nummeret som viser tilbake på din maskin når du surfer på nettet. Tidligere har filmbransjen i Danmark, som i Norge, bare fått tillatelse til å registrere selve nummeret, uten å få vite noe om personen som skjuler seg bak det.

Skal man kunne kreve å få vite hvem personen bak IP-adressen (eller rettere sagt personen som står ansvarlig for abonnementet maskinen er knyttet til) er, kreves det som oftest langt grovere forhold enn titting på piratfilm.

Men nå er altså denne barrièren brutt i Danmark.

- Rettskjennelsen pålegger bredbåndstilbydere å fortelle hvilke husstander som har benyttet den aktuelle IP-adressen på det aktuelle tidspunktet. Vi har ikke noe med saken å gjøre. Vi gir bare opplysninger om personen bak IP-adressen, sier pressesjef Konrad Jensen i det danske bredbåndsselskapet TDC (som også finnes i Norge) til Ekstrabladet.

LES OGSÅ: Hva to norske jurister sier om Popcorn Time

Sender ut brev med pengekrav

Det er filmimportøren Scanbox Entertainment som ønsker IP-adressene utlevert. De engasjerte advokatfirmaet OPUS., som altså til slutt fikk gjennomslag hos Fredriksberg domstol i København.

OPUS sender nå ut brev til brukere med IP-adresser som har vært aktive på Popcorn Time. I ett av brevene som Ekstrabladet har fått tilgang til, blir mottageren avkrevd 2.200 danske kroner (om lag 2.278 norske).

- Vi gjør en konkret vurdering hver gang. Det er vår klient som fastsetter størrelsen på beløpet. Alternativet er en rettssak, og det tror jeg ingen av partene er lysten på, forklarer Niels Dahl-Nielsen i OPUS til Ekstrabladet.

I Norge er derimot holdningen helt annerledes.

Popcorn Time: Lovlig eller ulovlig? (senere har det blitt avgjort at det er ulovlig)

- Absolutt siste utvei

Willy Johansen i Rettighetsalliansen har tidligere sagt at han ikke har noen tro på at politiet vil aksjonere på egenhånd, slik som i Danmark.

IP-ADRESSE: Navnet på den som bruker maskinen til å se piratfilmkan nå utleveres i Danmark. (Adressen er fiktiv). Foto: POPCORNTIME/DINSIDE
IP-ADRESSE: Navnet på den som bruker maskinen til å se piratfilmkan nå utleveres i Danmark. (Adressen er fiktiv). Foto: POPCORNTIME/DINSIDE Vis mer


Han ønsker heller ikke at medlemmene hans, som omfatter store deler av norsk musikk, bok- og filmbransje, skal gå etter vanlige Popcorn Time-brukere. Dette på tross av at de allerede gjør det blant annet i Sverige og Tyskland, og nå altså også i Danmark.

- Det blir i så fall absolutt siste utvei om alt annet er prøvd. Vi har tidligere sagt at vi ikke ønsker å ramme sluttbruker, og mener fortsatt dette, sier Johansen til Dinside.

Strategien fra norsk side er i stedet å blokkere for piratsider som Pirate Bay, slik de nylig greide - i hvert fall i teorien. Popcorn Time, som er langt mer utbredt i dag, har de så langt ikke fått has på.

Willy Johansen vil ikke kommentere om Rettighetsalliansen har kommet noe lenger med dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer