Nå får du XP-Linux

NYHET: Linux XP lokker med et utseende som nesten er til forveksling likt Windows XP, og som i tillegg kjører windowsprogrammer.

Linux XP har, som navnet mer enn antyder, som mål å gjøre det enklest mulig for deg og meg å forlate Microsoft og Windows, til en virusfri tilværelse med Linux. Det russiske prosjektet er slett ikke nytt, men tidligere denne uken var den første engelske versjonen klar for nedlasting.

Nå får du XP-Linux


Alt på plass

Operativsystemet bygger på den populære Fedora-distribusjonen fra RedHat, som er kjent som en av de mest kompatible og stabile Linux-distribusjonene, og kommer på én CD. Denne inneholder også programmer som dekker de fleste behov, inkludert Office-pakke, internettprogrammer og programmer for å spille av DVD, DivX og de fleste musikkformater.

Sentralt står også støtten for windowsprogrammer, som omfatter alt fra Internet Explorer og Microsoft Office til spill og fildelingsverktøy. Dette er mulig gjennom emulatoren Wine, som følger med i installasjonen. Med Linux XP kan du lese og skrive til Windows-partisjoner (FAT16/32) og lese NTFS-partisjoner.

Slutt på spyware og virus

I tillegg til å påstå at de har laget den enkleste Linuxen noen sinne, hevder utviklerne også at du kan vinke adjø til spyware og virus dersom du velger Linux XP. Maskinkravene er omtrent som for Windows XP; minimum Pentium II 400 MHz, 3 GB harddiskplass og 128 MB minne, men det anbefales 3 GHz prosessor, 10 GB harddiskplass og 512 MB minne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Linux XP kan installeres på en PC som allerede har Windows installert. Du trenger da å frigi plass, noe som kan gjøres manuelt eller automatisk under installasjonen. Det smarteste vil uansett være å installere det på en PC uten operativsystem fra før, for eksempel for å gi nytt liv til den gamle PCen din.

Operativsystemet kan lastes ned (600 MB) og brennes til CD, eventuelt kan du bestille en fysisk kopi. For mer informasjon om Linux XP, se Linux-xp.com. Der finner du også skjermbilder.

OPPDATERT 24.9: Etter 99 omstarter må du aktivere Linux XP for å bruke det videre. Det koster i skrivende stund ca 250 kroner. Vi beklager at dette ikke kom med i artikkelen da vi først omtalte Linux XP.

Les også: Freespire: Linux som bare virker?