Nå får du musikk uten begrensninger

Apple er klar med iTunes Plus. I løpet av året håper Apple at mer enn halvparten av musikken kan kjøpes uten DRM.

Tidligere i år ble det kjent at Apple hadde inngått en avtale med plateselskapet EMI om å tilby hele deres musikkatalog for iTunes Store-kunder, uten noen form for kopibeskyttelse (DRM). Siden den gang har EMI blitt solgt, og mange var et øyeblikk redde for at avtalen aldri ville bli satt ut i live. Men onsdag kom altså meldingen om at Apple var klare med iTunes Plus. Samtidig lansert de programvaren iTunes 7.2.

2 kroner ekstra

For 10 kroner pr låt tilbyr Apple og EMI DRM-fri musikk i en kvalitet som kan sammenlignes med CD-kvalitetet (256 kbps AAC-format). EMI er et av verdens største plateselskaper, med blant andre Coldplay, Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra, Joss Stone, Pink Floyd og John Coltrane i stallen. Prisen for hele album ser ut til å være den samme, 80 kroner.

Nå får du musikk uten begrensninger


Fortsatt vil det være mulig å kjøpe musikk med DRM til 8 kroner pr låt, men da i halvparten så høy bitrate (128 kbps). Det er også mulig å oppgradere tidligere kjøpt musikk til DRM-fritt for 2 kroner pr låt eller 24 kroner for et helt album.

Milepæl

– Dette er en fantastisk milepæl for digital musikk. Vi forventer at mer enn halvparten av alle låter på iTunes Store skal tilbys i iTunes Plus-versjoner innen årets slutt, sier Steve Jobs i Apple.

iTunes Store (tidligere iTunes Music Store) har vært en stor suksess for Apple, og består av mer enn fem millioner låter, 350 TV-programmer og 500 filmer. Salget av musikk har passert 2,5 milliarder låter, i følge en pressemelding fra selskapet.

Den største konkurrenten i Norge er MSN Music, som er Microsofts musikkhandelssatsning.