Nå er omsider Chromebook fra Samsung og Acer tilgjengelig, men foreløpig kun i 7 land. Foto: Google
Nå er omsider Chromebook fra Samsung og Acer tilgjengelig, men foreløpig kun i 7 land. Foto: GoogleVis mer

Nå er Google Chromebook i salg

Starter på 8 sekunder, og blir bare bedre og bedre, lover Google.

Det er nå ganske nøyaktig to år siden Google slapp nyheten om at de hadde startet arbeidet med å lage et nytt operativsystem for PC-er, med nettleseren i sentrum. Google hadde ambisjoner om å ha ferdig Chrome OS i løpet av 2010.

Det tok litt lengre tid enn det, men nå er altså de første Chromebook'ene klar for markedet. De små bærbare PC-ene kan nå bestilles i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Nederland. Google lover imidlertid å komme på banen i flere land etter hvert.

Les også: DinSides ferske PC-tester

Fra 2000 kroner

De første maskinene er laget av Acer og Samsung, førstnevnte har en 11,6" skjerm, dobbelkjernet Atom-prosessor, trådløst nettverk (3G er opsjon), webkamera, 2 stk USB-porter, minnekortleser og HDMI-utgang - ikke ulikt typiske minibærbare netbooks. Batterilevetiden skal ligge rundt 6 timer, ifølge Techspot.com.

Prisen i USA starter på 350 dollar (versjonen uten 3G), som tilsvarer rundt 2.000 norske kroner.

Samsungs Chromebook koster noe mer (starter på 430 dollar), men har 12,1-tommer skjerm og et kraftigere batteri som skal holde til 8,5 timers drift. Denne har imidlertid ikke HDMI-utgang, men Mini-VGA.

Rett på nett

Det aller meste i Chrome OS foregår gjennom nettleseren Chrome, og er klar til å gå på nett etter 8 sekunder, hevder Google. Selv om det meste skjer online, skal det også være mulig å jobbe med applikasjoner i nettleseren når du er offline.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen under demonstrerer Google grunnprinsippet:

Du finner mer informasjon og kan se flere videoer på Googles Chromebook-sider.

Hva tror du? Vil Chromebook ha noen sjanse mot Windows-baserte bærbare? Bruk debatten under.