Kan man gjøre noe med batterier og lading? Foto: Brynjulf Blix
Kan man gjøre noe med batterier og lading? Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Myter om batteri og lading

Ikke tro på alt du hører.

Publisert
Sist oppdatert

Batterier, lading og batterilevetid er mysterier for mange. Mange blander også sammen brukstid og levetid, og noen trekker inn erfaringer fra gamle batterityper og overfører disse på nye batterier basert på helt annen kjemi.

Så hva er det som gjelder? Hva kan vi forvente av brukstid og levetid? Hvordan skal vi lade våre moderne bærbare enheter med litium-ion batterier?

Les også: Lader: God grunn til å ikke lade mobilen via PC-en

Brukstid

Smartmobiler, nettbrett og bærbare PC-er varer som regel en dag eller mindre, når du ikke bruker dem kontinuerlig. Ved intens bruk varer de som vi alle har erfart, mye kortere. Men nøyaktig hvor lenge du kan regne med at en mobil eller annen batteridrevet enhet vil virke er i praksis bortimot umulig å fastslå.

Årsaken er at vi aldri bruker enheten nøyaktig likt hver dag. Hvis vi sjekker alle innkommende meldinger og oppdaterer status på tog, buss eller trikk på vei til jobb vil vi ikke alltid bruke like mye strøm. Selv om vi opplever at vi gjør det samme hver dag, kan sender og mottaker i mobilen ha helt forskjellige utfordringer fra dag til dag, avhengig av annen trafikk og varierende dekning hos basestasjoner som har ulik belastning. Til og med vær og vind og refleksjoner fra annen trafikk spiller inn i det store bildet.

Også innholdet som formidles kan variere sterkt både i datamengde og i bruk av maskinressurser i mobilen.

Derfor er brukstid fra dag til dag svært varierende, selv plasseringen og vinkelen du plasserer enheten i når du er på møter kan gjøre at den må jobbe hardere for å opprettholde kontakt på WiFi eller annen forbindelse hver gang den for eksempel søker etter ny epost.

Batterilevetid

Her snakker vi om hvor lang tid batteriet faktisk fungerer, gjerne i antall år. Det som egentlig gjelder er hvor mange ganger batteriet kan lades opp og lades ut. Batteriet eldes ikke jevnt og trutt uansett, det "slites ut" ved gjentatt lading/utlading og ikke hvor ofte dette skjer.

Hvor mange ganger dette kan gjøres avhenger av kvaliteten på batteriets komponenter og kjemiske sammensetning. Det finnes veldig billige batterier man kan handle på for eksempel ebay, og en god del av disse er langt dårligere på alle måter enn originalbatterier. Noen kan være like gode og ytterst sjelden kan noen være bedre.

Ofte er et batteri ganske svekket etter 2-3 år, men det er ikke unormalt at dette kan variere med pluss/minus et år.

Les også: Bruker-android-telefonen-mye-batteri

Det store lademysteriet

Noen mobiler har løst batteri. Foto: Brynjulf Blix
Noen mobiler har løst batteri. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det er stor forskjell på å lade bilbatterier (blybatterier), NiCad, NiMh og et Litium-basert batteri. Den største og avgjørende forskjellen er at for de førstnevnte typene er det selve laderen som er "intelligent" og styrer prosessen med å levere riktig spenning og strøm gjennom ladesyklusen.

Men i litium-baserte batterier i mobile apparater sitter ikke kretsene som styrer ladingen i laderen - de sitter i batteripakken.

I kameraer og andre apparater som bruker løse batterier hører det med spesielle ladere som bare passer til en viss batteritype. Da er det ingen ting å passe på for brukeren, annet enn å ha tilstrekkelig med batterikapasitet til en hver tid.

Kamerabatterier har egne ladere Foto: Brynjulf Blix
Kamerabatterier har egne ladere Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men så har vi apparater som lades via en USB-kontakt, enten batteriet er innebygd eller kan tas ut.

USB-kontakter kan levere mer eller mindre strøm, avhengig av hva de sitter i. Originalt leverte de maksimalt 500mA per kontakt i en PC, men det finnes USB-ladere som leverer vesentlig mer enn dette. Apple sin iPad-lader leverer 2100 mA, altså over fire ganger mer strøm.

Tre USB-ladere til mobiler. Foto: Brynjulf Blix
Tre USB-ladere til mobiler. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men selv om en lader kan levere mye strøm, så er det styrekretsene i batteriet i apparatet som lades som styrer hvor mye strøm som tappes fra laderen.

Det er altså ikke mulig å overlade et litium-ion batteri, selv om du kobler det til en lader som kan levere mer strøm enn batteriet er laget for å håndtere.

Det samme gjelder også for ikke-USB enheter som kan kobles til vanlige ladere med runde DC-plugger. Det er spenningen ("volten") som må være riktig. Om laderen kan levere mer strøm er helt uproblematisk.

Det samme gjelder også apparater som drives med ekstern strømforsyning. Det er spenningen som er kritisk, om den kan levere mer strøm enn apparatet trenger jobber bare strømforsyningen lettere, og trekker mindre strøm fra strømnettet.

Riktig spenning er viktig. Foto: Brynjulf Blix
Riktig spenning er viktig. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Raskere iPad-lading via pc-en

Kan man pleie litium-batteriet?

Det er ingen hemmelige triks som gir deg bedre batteriytelse med litium-ion batterier. Men de har visse egenskaper som man må ta hensyn til.

1: De skal utsettes for minst mulig varme
2: De skal ikke lagres fullt oppladet
3: De skal ikke lades helt ut og så lagres

Varme reduserer levetiden, unngå derfor å bruke apparatet slik at det ikke får tilstrekkelig kjøling. Legg det heller ikke i solsteiken eller andre steder som for eksempel hanskerommet i en bil som blir svært varm.

Skal du lagre et litium-batteri må du gjerne lagre det i et kjøleskap. Men ikke lad det helt opp. i underkant av halv kapasitet er best.

Siden batteriene inneholder kretser som til en hver tid sjekker status på batteriet vil disse også trekke litt strøm. Hvis batteriet er utladet er det likevel ikke helt tomt, men disse kretsene har meldt det "tomt" med en viss margin.

Hvis batteriet så lagres vil kretsene fortsette å trekke strøm og spenningen kan etter en tid synke under et kritisk nivå. Da vil batteriet ikke lenger kunne lades og er i praksis ødelagt.

Konklusjon

Med moderne batterier er det altså ikke stort man skal, må eller kan gjøre bortsett fra å unngå sterk varme, altså varmere enn vi tåler å berøre.

Ladere må ha riktig spenning (volt), mens ladestrømmen styrer batteriet i apparatet selv.

Generelt for alle elektriske apparater med og uten batterier, så er det riktig spenning som er viktig, strømkapasitet skal det være nok av eller mer.

Her kan du lese flere av våre artikler om batterier og ladning

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer