- Mye billigere enn laser

Det er en skriver-type svært få tenker på når de skal handle.

HP Officejet Pro 8500 Foto: HP
HP Officejet Pro 8500 Foto: HP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste som har vært på jakt etter skriver har stilt seg spørsmålet: Skal jeg velge blekk- eller laserskriver? Selv om de to teknologiene har sine klare fordeler og ulemper, dreier spørsmålet seg ofte i retning av driftskostnader. Og en vanlig oppfatning er at blekkskrivere er dyrere i drift enn laserskrivere.

- Det stemmer imidlertid ikke helt, sier Heiko Heilmann hos HP Norge til DinSide. Han er ansvarlig for selskapets satsning på blekkskrivere for bedriftsmarkedet.

- Målinger viser at våre blekkbaserte Officejet-skrivere har en sidekostnad som er inntil 50% lavere enn tilsvarende på laser, fra rundt 10 øre pr side, forteller Heilmann, og legger til at energiforbruket til disse skriverne også bare er halvparten så høyt som for laser.

Lav sidekostnad skyldes først og fremst at skriverne har høykapasitets blekkpatroner, som selges til lavere pris enn på typiske hjemmeskrivere.

Les også: Lar deg fylle opp blekktankene

Passer alle typer papir

Heiko Heilmann hos HP
Heiko Heilmann hos HP Vis mer


Heilmann trekker også fram en annen fordel med blekkskrivere kontra laser, de kan brukes til all slags utskriftsmedier, inkludert fotopapir, noe som lett skaper krøll for de fleste laserskrivere.

Og hastigheten? Fargeutskrifter ekspederes raskere på Officejet Pro enn på mange fargelasere.

Billig i drift, dyr i innkjøp?

HP sine modeller i Officejet-serien starter veiledende på 1.695 kroner inkl mva (Officejet Pro 8000). Det er en del dyrere enn blekkskrivere som er myntet på hjemmebruk, mens en fargelaser i samme prisklasse normalt vil koste mye mer å bruke - i hvert fall med utgangspunkt i vår undersøkelse.

Alt-i-ett-modellen Pro 8500 (fax, skanner, kopi, utskrift) koster fra 2.495 kroner veiledende.

- Det stemmer som regel at en skriver som er billig i innkjøp, er dyr i bruk, sier Hans Arvid Rønning, markedssjefen i Lexmark Norge, til DinSide.

Hans Arvid Rønning hos Lexmark Foto: Lexmark
Hans Arvid Rønning hos Lexmark Foto: Lexmark Vis mer


Også dette selskapet har skrivermodeller som kan konkurrere med laserskrivere hva angår utskriftskostnader. I januar vant Lexmark en pris under CES-messen i Las vegas, nettopp fordi deres modell Platinum Pro905 koster litt mer å kjøpe, men er langt billigere å bruke enn mange av sine konkurrerende blekkskrivere. Dette er en trådløs alt-i-ett-skriver som har en veiledende pris på 2.776 kroner inkl mva.

Ifølge Rønning er sideprisen på sort/hvitt-utskrifter også her på rundt 10 øre.

Les også: - Blekkskrivere er for billige

- Ikke noe uttørking

Men hva med uttørking av blekkdyser? Det blir ofte brukt som argument for laserskrivere og mot blekkskrivere.

Lexmark Platinum Pro905  Foto: Lexmark
Lexmark Platinum Pro905 Foto: Lexmark Vis mer


- Uttørking av blekkdyser er ikke lenger noe problem på våre blekkskrivere, sier Rønning. Også Heilmann hos HP hevder at problemet er lite, om det i det hele tatt eksisterer.

- Disse skriverne er generelt beregnet på bedriftsmarkedet, hvor hyppigheten i bruk er så stor at dette ikke er noe problem. Dette gjelder jo ikke bare Officejet, men alle skrivere med separate blekk- og skriverhoder fra konkurrentene, vil jeg anta, sier Heilmann til DinSide Data.

Flere ting å ta hensyn til

Lexmark-sjefen fremhever imidlertid at Platinum Pro905 ofte kjøpes til privat bruk.

- Folk er opptatt av å skrive ut rimeligst mulig. Man bør imidlertid også tenke over hvor mye de kommer til å skrive ut. En laserskriver er som regel bygd for å tåle langt større utskriftsmengder enn blekkskrivere, sier Rønning.

Den nevnte Platinum Pro905 tåler en maksimal belastning på én måned på opptil 10.000 sider, mens anbefalt månedlig sidevolum er 200-1120 sider, ifølge Lexmark.

Officejet-serien fra HP tåler makismalt en belastning rundt 15.000 sider, ifølge Heilmann.

DinSide Data tar sikte på å komme tilbake med en test av Lexmark Platinum Pro905 mot HP Officejet Pro 8500 på et senere tidspunkt.

Les også: Kjøpe laserskriver? Sjekk tonerprisen først.