MX5000: Tastatur med følelser

UTEN EN TRÅD: Bluetooth-tastaturer er ikke noe nytt, men Logitechs nye pakke er mer innholdsrik enn de fleste andre. Vi sjekker ut MX5000.

Blåtann, laser, media – det nye tastaturet støtter virkelig alle de tøffe stikkordene, og markedsføres primært mot brukere som ønsker kontroll over mediefilene sine. I pakken får du både tastatur og mus, og begge enhetene bruker Bluetooth for å kommunisere med datamaskinen.

Det første steget er å sette inn den lille Bluetooth-dongelen i USB-porten. I vårt tilfelle begynte den å fungere raskt og smertefritt. Deretter må vi selvsagt installere den medfølgende programvaren, om vi ønsker å benytte oss av tastaturets unike funksjoner.


Selve tastaturet er sort, og ser stor sett ut som et… tastatur. Men det er ingen tvil om at tastene er behagelige, og funksjonaliteten er interessant. Et stor pluss er også at du får med en solid mus av typen MX1000, som vi omtalte i denne
artikkelen
. MX1000 har riktignok fått sine etterfølgere, og er ikke lenger det beste alternativet til for eksempel spilling, men med tanke på vanlig, hverdagslig bruk er den mer enn bra nok. Musen er for øvrig oppladbar, og det følger med en dokkestasjon du setter musen i når den ikke er i bruk.

Det er imidlertid tastaturets innovasjoner som interesserer oss mest.

Mer visuelt

En av de tingene man først legger merke til, er en LCD-skjerm, plassert øverst på enheten. Noe lignende så vi på Logitechs G15-tastatur, der skjermen ble brukt til å vise status og spillinformasjon. Her brukes den litt til mer hverdagslige oppgaver.

Til vanlig viser skjermen hvem som er pålogget på maskinen, dato og klokkeslett – og, snodig nok, temperatur! Den viser imidlertid annen informasjon ved bruk av diverse programmer. For eksempel hvis noen logger seg på Messenger, får du beskjed på denne skjermen, og der vises også ting som detaljer om mediefiler du spiller av.


Det vi imidlertid savner er en bakgrunnsbelysning. Teksten på skjermen er rett og slett ikke alltid synlig.

Tastaturet er fullt av snarveisknapper. De fleste av disse overrasker ikke med sin funksjonalitet: Knapper som åpner mediefiler, medieprogram (du kan selv stille inn hvilket program denne knappen skal gjelde), MSN Messenger, kalkulator og lignende er ikke noe nytt. Det finnes også noen variasjoner og tillegg, som en egen tast som bytter status i Messenger, og en knapp som aktiverer synkronisering via Bluetooth.


Dessuten er F-tastene gjort om til snarveier til diverse Windows-programmer og funksjoner. For å bruke F-tastene på en tradisjonell måte, må du først trykke inn F Lock-knappen, en løsning vi ikke liker i det hele tatt. Dette gjør tastaturet upraktisk for, for eksempel, spillere.

Trykkfølsomt


Venstresiden av tastaturet er dominert av en ordentlig nyhet. En trykksensitiv overflate, som også brukes til å styre mediefunksjonene. Mer konkret, overflaten består av taster som aktiverer avspilling av sanger og lar deg skippe dem eller skru av lyden. Samtidig kan du justere volumet på musikken ved å dra fingeren opp eller ned overflaten. Konseptet er morsomt, men vi synes ikke det fungerer så veldig bra i praksis. Responsen er rett og slett ikke alltid bra nok, og vi hadde strengt tatt foretrukket å justere volumet med en fysisk inntretning.

Så selv om tastaturet fungerer utmerket til å skrive inn tekst, da tastene er svært behagelige og responsive, er akkurat de funksjonene som gjør det spesielt ikke like imponerende. Vi har også hørt snakk om at Bluetooth-forbindelsen er ustabil og fører til noe forsinkelse i inntastningen av bokstaver, uten at vi har opplevd det i praksis selv - foreløpig.


MX5000 er en spennende løsning i utgangspunktet, og egner seg nok best til brukere som kjører en eller annen form for mediesenterløsning, og vil sitte et stykke unna PCen med mulighet til å styre avspillingen fra fanget. Det at du får en bra mus og Bluetooth på kjøpet er også hyggelig, men MX5000 har for mange problemer (ujevn følsomhet på volumkontrollen, ikke belyst skjerm) til at vi kan anbefale det uten forbehold. Mest for spesielt interesserte, altså.

MX5000 er i butikk allerede, og koster rundt 1.200 kroner.