Mustek 1200 UB

Det er ikke bare tilfeldig at denne skanneren har samme spesifikasjoner som Trust Compact Scan USB 19200. Vår test avslørte et nært slektskap, men oppdaget likevel enkelte forskjeller.

Mustek 1200 UB
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Når du åpner lokket får du frem denne brukervennlige menyen
Når du åpner lokket får du frem denne brukervennlige menyen Vis mer

Mustek 1200 UB er bygget over samme lest som skanneren fra Trust, og bruker det samme plassbesparende kabinettet. Det er kun Canon Canoscan N656 U som er mindre i denne testen. Strømmen får den gjennom USB-porten, slik at du slipper å få enda en kabel som du kan snuble i.

LES OGSÅ:

God oppløsning, men la deg ikke lure…

Den optiske oppløsningen er oppgitt til 600 x 1200 ppi, som i praksis betyr at oppløsningen er 600 punkter pr tomme. Et bilde består alltid av to dimensjoner, og hvis du skal oppnå 1200 punkter vertikalt, må du også ha 1200 punkter horisontalt. Det betyr at 1200 x 1200 kun kan oppnås ved bruk av interpolering, noe som i de fleste tilfellene betyr reduksjon i kvaliteten.

Fargedybden er derimot helt i toppsjiktet, med 48 bits. I teorien betyr det at skanneren er i stand til å skjelne mellom trillioner av farger, noe som igjen betyr at bildene kan gjengis med stor nøyaktighet med tanke på fargene.

Skanneren er Twain-kompatibel, noe som betyr at den kan startes fra de fleste vanlige bildebehandlingsprogrammer i Windows, som Paint Shop Pro, Photoshop osv. I motsetning til sin tvillingbror, leveres Mustek 1200 UB også med drivere og programvare for Macintosh-maskiner.

Enkelt og brukervennlig

Brukermanualen består av en utbrettside, som gir deg en systematisk og oversiktlig gjennomgang av installasjonsprosedyren. Dette er meget brukervennlig. I tillegg finner du en mer omfattende, elektronisk brukerhåndbok på installasjons-CDen både på norsk og dansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulead Photo Express 2,0 følger med for bildebehandling, og Xerox Textbridge Classic 2.0 for tekstgjenkjenning. Dette er de samme programmene som følger med Trust Compact Scan USB 19200. Programmene er enkle og greie, men er ikke de mest funksjonsrike. De er derimot svært raske å komme i gang med. Begge programmene er engelske.

Når du åpner lokket på skanneren, får du fram en penere meny enn hos skanneren fra Trust. Her får du forskjellige hurtigvalg for skanning, og vi likte denne løsningen godt. Styreprogrammet er for øvrig det samme på begge skannerne.

Litt raskere enn Trust

Selv om skannerne fra Trust og Mustek i utgangspunktet er de samme, er det forskjell i hastigheten. Forhåndsvisningen er klar i løpet av 28 sekunder. Deretter avhenger hastigheten av hvilken fargedybde og oppløsning du velger. Våre A4-fotografier var ferdig skannet på 2 minutter og 53 sekunder, omtrent identisk med Trust. Hvis du derimot kan klare deg med 24 bits fargedybde, er faktisk Mustek-skanneren hele 25% raskere enn tvillingen.

For å skanne sider fra magasiner/blader, bør du velge dette fra input-menyen. Da brukes et filter for å fjerne støy i bildet. Prosessen blir da noe mer tidkrevende, og i vårt tilfelle brukte Mustek 1200 UB i underkant av fire minutter. Dette er over dobbel så lang tid som testvinneren fra Canon.

I likhet med Trust Compact Scan USB 19200, er Mustek-skanneren svært støysvak; faktisk den mest støysvake i testen. Du kan fint gjøre andre oppgaver på PCen samtidig, men det går fort ut over hastigheten på innskanningen.

Ikke beste kvalitet

Det er ganske interessant å se sammenligningen mellom de to skannerne i illustrasjonen til venstre. Mustek gir en skarpere overgang fra hvit til sort. Dette er forskjeller som utvilsomt ligger i skannerdriverne.

Her ser du denne skannerens resultat sammenlignet med testvinneren da testen ble publisert, N656U fra Canon Foto: BEL
Her ser du denne skannerens resultat sammenlignet med testvinneren da testen ble publisert, N656U fra Canon Foto: BEL Vis mer

For øvrig ser vi de samme problemene hos de to skannerne, og begge har et dynamisk omfang (evne til å skille kontraster i mørke partier som vi tester med en spesiell test-strip) på 1,7. Det betyr at detaljer i mørke partier rett og slett forsvinner under innskanningen. Fargegjengivelsen er for øvrig OK, men noe mørk. Det betyr at du bør justere bildene for å få tilfredsstillende resultater, noe som mange kanskje vil vegre seg for.

Kvaliteten på den innskannede magasinsiden er derimot tett opp mot det beste, takket være et godt moirée-filter (fjerner støy i bildet).

Konklusjon

Mustek 1200 UB er riktignok testens billigste skanner, men hvis du er opptatt av å få med deg alle detaljer i fotografier og lignende, bør du velge en annen skanner. Hvis du derimot er på utkikk etter et verktøy for å skanne bilder som skal publiseres på websider, sendes med epost osv, er dette et billig og greit valg, og bedre enn tvillingskanneren fra Trust.

Vi tror uansett du vil bli mer fornøyd i lengden dersom du legger til noen hundrelapper og kjøper en skanner med noe høyere kvalitet.

Les mer...