Musikkutvalg og -kvalitet

Det kan være vanskelig å finne splitter ny norsk musikk, men de fleste av nettbutikkene har det meste av det vi lette etter.

Ett av kriteriene for å være en god musikknettbutikk er selvsagt at butikken har det folk er interessert i å kjøpe. For å teste musikkutvalget har vi ikke bare sett på det totale antallet låter tilgjengelig, men også hvor relevante de er. Vi tok utgangspunkt i følgende (testen ble for øvrig utført i uke 4):

  • De tre første sangene fra Petres A-liste (link)
  • De tre første sangene fra Petres B-liste (link)
  • De tre første sangene fra Petres C-liste (link)
  • De seks første sangene fra VG-lista topp 20 for uke 3, 2007 (link)
  • De fem første albumene fra VG-lista topp 40 for uke 3 (link)
  • De ti første albumene fra Q magazines ”tidenes topp 100”-liste, men bare ett fra hver artist/gruppe (link)
  • Ti norske album fra Petres Extreme Makeover-utvalg, med litt spredning i tid og genre (link)

Altså totalt 40 musikkobjekter. 25 album og 15 singler, derav 20 norske objekter. Vi bemerker at åtte av musikkobjektene ikke kunne kjøpes i noen nettbutikker; i hovedsak det aller nyeste fra Petres spillelister.

For hver butikk har vi også sett på hva slags kvalitet filene er i. Det skal sies at det for folk flest er svært små forskjeller i lydkvalitet, og at vi derfor ikke har lagt veldig stor vekt på akkurat dette kriteriet.

Musikkutvalg og -kvalitet


iTunes: 30/14

Musikkutvalg og -kvalitetiTunes hadde det beste utvalget fra vårt utsnitt, med 30 av 40 mulige poeng. Det eneste iTunes ikke hadde, som alle de andre butikkene hadde var Jaga Jazzist – A livingroom hush, men til gjengjeld var iTunes den eneste nettbutikken som hadde Bel Canto – Shimmering, warm and bright. iTunes hadde også flest norske sanger i sitt sortiment; 14 av de 20 etterspurte.

Bitraten på nedlastede sanger er 128kbps i AAC-format. I følge analyser vi har sett, er dette marginelt bedre enn tilsvarende bitrate i WMA-format, og det er nok ikke uten grunn at Microsofts nye Zune-spiller også støtter dette formatet.

CDON.com: 27/13, MSN Music: 27/13

Musikkutvalg og -kvalitet
Musikkutvalg og -kvalitetDet ble delt andreplass når det gjelder musikkutvalg på disse to. CDON.com var den eneste nettbutikken som kunne tilby Radiohead – OK Computer, stemt frem som tidenes beste album av Q magazines lesere, men manglet enkelte ting her og der, som R.E.M. – Automatic for the people, The Stone Roses – Stone Roses og Westlife – The Love Album, som alle de andre musikkbutikkene hadde (i hvert fall de som selger internasjonal musikk - ikke musikkonline.no).

MSN Music, derimot, hadde ikke noe ingen andre hadde, men manglet (på tidspunktet for undersøkelsen) The Lionheart Brothers - 50 souls and a discobowl og hadde heller ikke Jeff Buckley - Grace, som også de andre musikkbutikkene unntatt musikkonline.no hadde i sine sortimenter.

Bitraten på nedlastede sanger hos CDON.com er i 192kbps WMA-format, mens MSN Music selger musikk i 128kbps i samme format. Som nevnt over skal sistnevnte være marginelt dårligere enn tilsvarende bitrate i AAC-format, og siden den nødvendigvis er dårligere enn 192kbps WMA har MSN Music, objektivt sett, den svakeste musikkvaliteten i denne testen. Som påpekt tviler vi imidlertid på at du kommer til å høre spesielt forskjell - er du såpass lydhør har vi våre tvil om at du vil kjøpe komprimert musikk uansett.

QXL musikk: 26/11, SOL musikkdownload: 26/11Ikke overraskende kommer disse to kamphanene likt, siden det er samme nettbutikk med forskjellig skall. Sangutvalget er identisk, og det eneste de manglet som de andre internasjonale butikkene hadde var Nirvana – Nevermind og Raga Rockers - Forbudte følelser.

Begge disse musikkene selger musikk med 192kbps WMA.

Prefueled.com: 25/10

Musikkutvalg og -kvalitetHakk i hæl kommer Prefueled, som også har et relativt godt utvalg med musikk, men som i denne testen manglet We - Smugglers og Åge Aleksandersen - Dains me mæ, noe bare musikkonline.no også gjorde.

Prefueled selger også musikk i WMA-format, med 192kbps bitrate.

Musikkonline.no: 3/3

Musikkutvalg og -kvalitetJa, du leste riktig – bare tre av de 40 objektene var å finne hos musikkonline.no. Nå skal det sies at butikken kun selger norsk musikk, men av de 20 norske objektene, fantes altså bare tre av dem i denne nettbutikken. Å reklamere med å ha nettets største utvalg av norsk musikk blir således litt misvisende. For eksempel hadde alle de andre butikkene både A-ha – Scoundrel Days, William Hut - Nightfall, Sivert Høyem – Exiles og Bjørn Eidsvåg - Floden. Riktignok skal det nevnes at musikkonline.no har en del mindre kjent norsk musikk, og kan derfor by på musikk og lydbøker som ingen andre har; derfor en toer på terningen på denne delen av testen.

Musikkonline.no har også 192kbps WMA som standard kvalitet på sangene. Det vi imidlertid synes er en uting, er at på nettopp det musikkonline.no er mest unike på - lydbøker - er kvaliteten bare 48kbps WMA; merkbart dårligere kvalitet.

I følgende Excel-skjema finner du en oversikt over alle musikkobjektene som ble sjekket og hvilke nettbutikker som hadde dem til salgs på testtidspunktet:


Les videre: Priser