Musikkpirater til evig tid

KOMMENTAR: Om ikke lenge åpner Apple sin nettbutikk for nedlastbar musikk, iTunes Music Store, i Norge. Men er det virkelig grunn til å rope hurra?

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En venn av meg tipset meg for en tid tilbake om fildelingsnettverket Direct Connect. Nettverket er bygd opp av tusenvis av såkalte hubber, og hver eneste hubb kan ha mange tusen brukere tilkoblet. De fleste hubbene krever at du deler ut et visst antall gigabytes med data, for eksempel bilder, film og ikke minst musikk, til andre brukere.

I enkelte hubber deles flere hundre terabytes mellom brukerne. Det finnes også mange norske hubber, og utvalget av musikk fra norske artister er ofte større enn i respektable platebutikker.

Det hele er skremmende enkelt og lett tilgjengelig. Med et par klikk med musen har du lastet ned musikken du ønsket deg, og sannsynligvis også noe du ikke visste du ønsket deg - uten at det har kostet deg 1 øre.

Samtidig innfører musikkindustrien den ene begrensningene etter den andre, på musikken du har betalt penger for. Nye CDer og filene du kjøper og laster ned fra nettbutikken er kopibeskyttet. Myndighetene, som gang på gang har avslørt at de verken forstår teknikken eller prosessene, er blitt industriens nikkedukker. Og jeg, som kjøper musikken på lovlig vis, blir stemplet som kjeltring i utgangspunktet, og her begås den største og mest utilgivelige feilen.

La oss ta iTunes som eksempel. Joda, Apple sin nettbutikkløsning er utvilsomt meget god. Den gir tilgang til over én million låter, i topp kvalitet, og innpakningen i iTunes-programvaren er enkel og smakfull. Løsningen er blitt en megasuksess, og om kort tid åpner butikken dørene også her hjemme. Interessen er enorm, men det er god grunn til å tenke deg om minst to ganger før du åpner lommeboka.

For det er ikke MP3-filer du laster ned fra iTunes Music Store, men et proprietært format med innebygde begrensninger. Selv om Apple har vært løsere i snippen enn mange andre, kan du ikke kopiere innholdet fritt. Og enda verre; du kan i praksis kun avspille filene ved hjelp av iTunes-programvaren, og Apples egne iPod-lommespillere. Du kan heller ikke konvertere musikken til andre formater, dersom du skulle få lyst på en ikke-kompatibel spiller i fremtiden.

Tanken er like absurd som at CD-samlingen din ikke under noen omstendigheter kan avspilles på det nye stereoanlegget ditt.

Hva mener du?

Har dataredaktøren i DinSide rett? (Avsluttet)
Helt klart!(78%) 504
I hvert fall litt...(15%) 97
Nei(7%) 45
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Om kort tid vil selv 1-kroners mobiltelefoner ha innebygd musikkspiller og harddisk med plass til hele musikksamlingen din. Hvor er Apple da? Om du skulle velge en mobiltelefon som ikke støtter .m4p-filene dine, hva gjør du da med musikken du alt eier? Kjøper den en gang til?

Det komiske i det hele er at den eneste musikken som virker på alle spillerne, er MP3-musikken som florerer på Direct Connect, Gnutella, WinMX og de andre piratnettverkene. Den kan du dessuten gjøre som du vil med, og konvertere til hvilket format du skulle ønske. Dessverre ser ikke musikkindustrien at det eneste fornuftige er å satse på et slikt format, uten begrensninger.

Problemet ligger nemlig ikke hos deg som laster ned piratmusikken, men i distribusjonen - for eksempel gjennom Direct Connect og andre lett tilgjengelige løsninger. Denne må knuses. Samtidig må alle begrensningene fjernes fra filene du kjøper gjennom iTunes, MSN Music og de andre butikkene. Hvis prisen samtidig settes til maks 50 kroner for et fullt album, skal jeg handle så mye musikk at jeg må leve på kneippbrød uten pålegg resten av måneden.

Den som går inn for å være pirat, og har tid og tålmodighet til å lete i undergrunnen, vil selvsagt alltid finne alternative løsninger. Men denne gruppen ville neppe utgjøre noen trussel, verken for den ene eller den andre - dersom min modell hadde blitt satt ut i livet.

Dessverre er det lite som tyder på at musikkindustrien vil skifte spor, og folk vil fortsette å laste ned musikken fra piratnettverkene i stadig større omfang. Jeg ser ingen grunn til å klandre dem. Ønsket om å ha frihet til å velge - også i fremtiden, burde være enkel å forstå, selv for musikkindustrien.