Over og ut for iTunes

Musikk, video og podkaster blir separate apper i macOS 10.15

Apple har planer om å avlive det tungrodde programmet.

MER ENN MUSIKK: I starten var iTunes et musikkavspillingsprogram, men i dag brukes det først og fremst til synkronisering av iPhoner og iPader. Foto: Apple/Dinside
MER ENN MUSIKK: I starten var iTunes et musikkavspillingsprogram, men i dag brukes det først og fremst til synkronisering av iPhoner og iPader. Foto: Apple/Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

iTunes - programmet alle elsker å hate - synger på siste vers.

I neste versjon av mac OS kommer Apple nemlig til å bryte det opp i separate apper for musikk, video og podkaster. Det melder kjennere Guilherme Rambo i 9to5Mac og utvikler Steve Troughton-Smith, skriver The Verge.

Da Apple lanserte nye TV-tjenester nylig, meldte selskapet at TV-appen, som finnes til iOS og Apple TV, snart kommer til Mac.

NYE IKONER: Slik kommer de respektive ikonene for den nye Podkaster og TV-appen til å se ut på Mac. Foto: 9to5Mac
NYE IKONER: Slik kommer de respektive ikonene for den nye Podkaster og TV-appen til å se ut på Mac. Foto: 9to5Mac Vis mer

TV-appen vil huse Apples kommende TV-tjenester, mens Musikk-appen vil være hjem for Apple Music. Podkaster-appen vil naturligvis inneholde podkaster.

For de teknisk interesserte: appene sies å være såkalte Marzipan-apper, som er Apples nye teknologi som vil gjøre det mulig for utviklere å lage Mac-apper av iOS-appene sine uten for mange kodeendringer.

Apples News-app, som ikke er tilgjengelig i Norge, er en slik Marzipan-app.

ITUNES 4: I 2003 introduserte Apple iTunes Music Store med omlag 200.000 sanger. Det samme året lanserte Apple for øvrig en Windows-versjon av iTunes, og daværende sjef Steve Jobs kalte det det beste Windows-programmet noensinne.
ITUNES 4: I 2003 introduserte Apple iTunes Music Store med omlag 200.000 sanger. Det samme året lanserte Apple for øvrig en Windows-versjon av iTunes, og daværende sjef Steve Jobs kalte det det beste Windows-programmet noensinne. Vis mer

Vokste seg for stor

Å avlive iTunes kommer ikke en dag forseint, synes å være den gjengse oppfatningen der ute. Programmet ble opprinnelig lansert i 2001, og i starten var det bare en enkel musikkspiller.

Med tiden vokste iTunes til å bli mye mer, et sted for å administrere alt multimediainnhold, synkronisering med andre enheter og butikk for både musikk, film og TV-serier, bøker, apper og så videre.

Når Apple gjorde det mulig å oppdatere iOS-enheter fra skyen, og mange etter hvert sluttet å synkronisere musikk, men i stedet brukte strømmetjenester, har iTunes blitt veldig overflødig.

Ifølge 9to5Mac kommer den neste macOS-versjonen til å inneholde iTunes, men det er kun fordi Apple ikke har noen ny løsning for å manuelt synkronisere enheter som gamle iPoder og iPhoner med Mac.

Apple ventes å vise frem neste macOS, 10.15, på sin årlige utviklerkonferanse WWDC, som går av stabelen mandag 3. juni. Oppdateringen vil være klar for lansering til høsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!