Musikk fra CD-ROM

Alle CD-ROM-lesere kan spille musikk-CDer. Du kan enten koble til et par vanlige hodetelefoner i fronten eller benytte en lydkabel mellom leseren og lydkortet ditt. Noen har også digital utgang for lyd. Denne utgangen kan brukes til å overføre lyden digitalt til et profesjonelt lydkort med tilsvarende digital inngang.

Hvis du skal spille inn musikk på harddisken, er det enklest å starte et WAV opptaksprogram, velge CD-audio som kilde og gjøre et vanlig opptak. Ulempen med det er at du får en unødvendig konvertering fra digital til analog i CD-ROM leseren og tilbake til digital på lydkortet. Inne i en PC er det mange høyfrekvente kabler og komponenter. Alle disse genererer støy på opptaket. Både lydkabelen og lydkortet trenger å isoleres for best mulig resultat.

LES OGSÅ:

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Lydkabler mellom en CD-ROM-leser og lydkortet er et kapittel for seg. Mange spillere blir levert uten kabel, og hvis du har en, er det ikke sikkert at den passer på ditt lydkort. Heldigvis ser det ut til at tilknytningen av type 1 nå ser ut til å dominere for både lydkort og CD-ROM lesere. For en oversikt over de forskjellige variantene, se bildet under:

Med et bra lydkort med digital inngang, kan du spare dette leddet hvis CD-ROM-leseren også har en tilsvarende digital utgang. Denne løsningen er desverre ganske dyr, og du får bare kopiert musikken i 1X hastighet.

Den beste og enkleste løsningen er å benytte en "ripper". Det er et program som leser en musikk-CD direkte og kopierer innholdet ned på harddisken.

Men en ripper er dessverre heller ingen enkel løsning på problemet. For enkelt å kunne rippe CDer, anbefaler vi på det sterkeste at du benytter en nyere SCSI CD-ROM-leser. Det er mulig å rippe med EIDE-enheter, men det kan være vanskelig å få det til å virke.

Med SCSI og et ASPI-grensesnitt blir det hele mye enklere. Likevel viser våre målinger at hastigheten på rippingen varierer sterkt fra leser til leser. Vi har blant annet oppdaget at Pioneer DR-U24X ripper med bare 3,9X, mens forgjengeren DR-U10X ripper for fullt med 10X.

Andre spillere ripper så tregt som 0,4X. Det gjelder blant annet de fleste EIDE-lesere med 16-bits drivere. Husk også at mange harddisker begynner å få problemer med skrivehastigheten når CD-ROMen leverer data med 10X hastighet eller mer.

Tips for å rippe musikk fra EIDE-lesere

Det er ingenting i selve maskinvaren som hindrer deg i å kopiere musikk fra en EIDE CD-ROM-leser. Det virker som om det bevisst er lagt inn en sperre på dette i driveren til siste utgave av Windows 95. Hvis du har OSR2-utgaven av Windows'95 kan det være vanskelig å få det til. Den originale OSR1-utgaven har ingen slike begrensninger, og vi hadde ingen problemer med å rippe CDer under denne versjonen.

Hvis du har OSR2 og er nødt til å rippe en CD, kan du prøve deg med 16-bits DOS-drivere, samt å slå av 32-bits filtilgang i Windows 95 under Min datamaskin/Egenskaper/Ytelse/Filsystem/Problemløsning. Vi anbefaler å slå dette på igjen og fjerne DOS-driverne for all annen bruk for å unngå at de bremser systemet. Ripping med DOS-drivere er typisk enda tregere enn å spille inn med vanlig hastighet.

Vi opplevde også at rippesperren forsvant som dugg for solen etter at vi hadde installert driverne til en HP SureStor parallellport CD-brenner. Den byttet ut IDE-driverne med noen som ikke var sperret. Derfor har de sist testede IDE CD-ROM leserne også ytelsesmålinger for ripping.

Windows 98 ser ut til å løse dette problemet en gang for alle, siden den baserer hele multimediasystemet sitt på at nettopp dette skal fungere.

Hva med opptaket på disken?

En normal musikk-CD på 45 minutter tar typisk 500 MB på harddisken. Det skal derfor ikke mange CDene til før disken er full. Det beste i denne sammenhengen er selvfølgelig å benytte en CD-brenner og lage en ny musikk-CD som du kan benytte i CD spilleren i stereoanlegget eller i bilen. Husk i så fall at en CD-R plate er mye mer følsom for riper enn en vanlig CD-plate.

Hvis du velger å beholde musikken på harddisken, er komprimering en meget god idé. Det mest utbredte formatet til dette formålet er Mpeg layer 3 (MP3). Med MP3 kan du komprimere filene inntil 12 ganger uten å få hørbar reduksjon av kvaliteten på normalt utstyr.

Det finnes en rekke verktøy for formålet på nettet. Bare søk etter "mp3". Husk at MP3-komprimering er en meget kraftkrevende prosess. Vi anbefaler minimum en nyere Pentium PC for dette formålet.