MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?

Norskutviklet lydformat kan bli en suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambisiøst er bare forbokstaven når norske Bach Technology vil danke ut MP3 som det foretrukne formatet blant verdens musikklyttere.

Med seg på laget har Bach nøkkelpersoner fra Fraunhofer-instituttet (som stod bak MP3-formatet), og Dagfinn Bach var selv med på å utvikle den første MP3-spilleren.

Selv om det de senere åra har kommet mange formater der flere av dem komprimerer lydfilene mer effektivt enn MP3, har ingen klart å ta innersvingen på lydformatet som ble offentlig tilgjengelig for rundt 15 år siden.

MusicDNA bruker en annen tilnærming. Det nye formatet (strengt tatt en container som baserer seg på MPEG-7 og XML) er nemlig bakoverkompatibelt med MP3 slik at det skal spilles på alle enheter som allerede støtter MP3, men "med på kjøpet" får du en hel del.

Opptil 32GB med tilleggsinformasjon

En kan jo spørre seg hvorvidt vi ønsker musikkfiler på 32GB (de færreste vil nok i praksis ikke være i nærheten), men hensikten med MusicDNA er at filene kan inneholde langt mer enn selve musikken.

I metadataene kan man for eksempel lagre informasjon om selve musikken. Ikke bare artist, albumnavn, utgivelsesår, sjanger etc. slik du finner i MP3-filer i dag, men også lydkarakteristikker som tempo, humør, instrumenter som brukes, hvorvidt det er et liveopptak etc.

image: MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?


Dette kan så utnyttes av mediespillere for å finne musikk som ligner, på samme måte som den amerikanske musikktjenesten Pandora fungerer i dag. Med andre ord kan du lett lage en spilleliste med romantiske jazzlåter der saksofon er primærinstrumentet, eller aggressive rockelåter med tempo på over 180 taktslag i minuttet. DJ-er vil selvsagt få en lettere hverdag når de både kan finne sanger med samme tempo og "kompatibel" key automatisk.

Miks musikk med Mixmeister

image: MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?


MusicDNA støtter også multimediainnhold, som for eksempel musikkvideo, intervjuer, skjermbeskyttere, Twitter-feeds, bilder fra konserter etc., altså ikke veldig ulikt iTunes LP. Innholdet kan også oppdatere seg automatisk når man har nettilgang.

image: MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?


I tillegg kan filene inneholde sangtekster, tablaturer, nyheter, beslektede artister, turnéprogram etc. Via en tilpasset mediespiller vil man så kunne dra nytte av disse dataene, og Bach planlegger lansering av en iTunes-utvidelse til både Windows og OS X, samt mobilklienter både for iPhone, Android og Windows Mobile i løpet av 2010.

DinSide: Lyd og musikk

"Live" database

Skaperne bak MusicDNA har også en database på nett der man kan gjøre oppslag. Bach hevder at de med 99% presisjon kan identifisere en sang hvis de får matet inn noen få sekunder av lydbildet, på samme måte som musikktjenesten Shazam, som blant annet har en iPhone-klient vi omtalte i artikkelen "10 snodige ting du kan gjøre med iPhone". Databasen til MusicDNA inneholder i skrivende stund over 22 millioner sanger, hvorav over 8 millioner er analysert.

Hvorvidt MusicDNA blir en suksess gjenstår å se, men at formatet er bakoverkompatibelt er selvsagt en fordel (dog hjalp det ikke HD-DVD). Dersom Bach får med seg de store musikkaktørene på laget, kan dette bety en ny giv for salget av digital musikk.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at denne type filer kan bety at platebransjen kan ta bedre betalt for musikken, og det gir dem også langt flere muligheter til å versjonere produktene sine enn de har i dag, der det først og fremst er bedre lydkvalitet som får folk til å bla opp noen kroner ekstra.