Musa fyller førti!

Bli med på en reise gjennom datamusens ville liv!

«Patenten utløp lenge før musen ble et vanlig tillegg til personlige datamaskinen.»


Det finnes et utall mus og andre pekeredskaper, som henvender seg til alle mulige og umulige brukere. Høyre, venstre eller likehendt - anspent eller slappfisk - du finner alltid en mus som passer.

Den aller første datamusen som kunne brukes som pekeredskap, ble oppfunnet av av Douglas Engelbart ved Stanford Research Institute, mens Bill English konstruerte den på bakgrunn av tegningene i 1968.

Første gang den ble demonstrert offentlig, var på Joint Computer Conference i San Francisco, høsten samme år.

Tjente ikke noe på det

Her er den første prototypen av datamasusen, som ble demonstrert høsten 1968. Musen var laget av tre, og på innsiden var en rekke mekaniske deler. Bildet er tatt ganske mange år og demonstrasjoner senere. (Foto: Cern) Vis mer


Og til tross for at det var en oppfinnelse som skulle få signifikant betydning for milliarder av databrukere de neste tiårene, mottok aldri Engelbert royalties for oppfinnelsen sin. Patenten utløp dessuten lenge før musen ble et vanlig tillegg til personlige datamaskinen.

Vi har laget en liten muse-kavalkade, som demonstrerer utviklingen fra den spede starten for førti år siden, fram til i dag.

>> Start musekavalkaden

Kilde: Wikipedia, Cern