Multimedia

Fra presentasjonen av Nidarosdomen
Fra presentasjonen av Nidarosdomen Vis mer

Fokus 99 har samlet en del presentasjoner som har en klart positiv pedagogisk kvalitet. Du kan for eksempel se bilde av og høre lydene for rekke ulike fuglearter. En annen presentasjon viser det periodiske system, som her har blitt interaktivt. Ved å klikke på enkelte grunnstoffer, vil utdypende informasjon bli vist.

Mange av presentasjonene er svært pene, og har stor pedagogisk kvalitet. Men det er kanskje litt for tydelig at Kunnskapsforlaget ikke har laget dem selv. Noen ganger dukker det opp tekst på svensk, og dessuten har hver presentasjon hver sin grafiske profil.

Noen få presentasjoner holder ikke mål, slik som å fylle ut et skjema for å sette i gang et snøskred. Men totalt sett gjør presentasjonene i Fokus 99 nytten, og er både morsomme og nyttige.

360 grader

Fokus 99 har noen få presentasjoner hvor du kan utforske for eksempel Nidarosdomen ved hjelp av hele ti 360-graders bilder. Dette er nokså imponerende, og det eneste vi kunne sette fingeren på, var at bildene kanskje var litt mørke.

Videoer og lydklipp

Fokus 99 inneholder 26 videoer. Disse er for korte – noe som var en innvending mot Encarta og Britannica også – men de er av ganske god kvalitet. Utvalget av videoer er fornuftig, og de dekker i hovedsak norske hendelser. Jeg fikk for første gang se flere historiske øyeblikk som jeg tidligere bare har hørt om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoene er laget for å vises sammen med artikler, og fungerer da bra. Men du kan også velge å se videoer for seg, og da blir det knapt med informasjon. En kjapp tekst om at "Martin Tranmæl holder tale" er for lite, særlig når det heller ikke er noen lenker tilbake til utdypende artikkel.

Lydklippene fungerer som en slags reservevideoer. Men faktum er at Fokus 99s måte å presentere bilde sammen med lyd, er meget effektfullt.