Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge

Norsk PC med ytelse i toppklasse. Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Multicom er Norges eneste produsent av bærbare PC-er, og har funnet sin nisje: Gaming-segmentet. Modellen vi har hatt på testbenken de siste dagene har vi stiftet bekjentskap med tidligere, nærmere bestemt i fjor sommer. Da kronet vi maskinen med terningkast 6, blant annet takket være svært god ytelse.

Når vi nå har hatt maskinen på testbenken igjen, skyldes det først og fremst at innmaten er byttet ut. Nå er det siste generasjon Intel-teknologi, bedre kjent som Ivy Bridge, som har vært under lupen. Selve chassiset har også fått noen endringer, blant annet har maskinen fått nytt tastatur. Og som ventet er ytelsen hevet flere hakk. Mer om det senere.

Les også: TEST: Stasjonær PC med Ivy Bridge

Først tar vi en nærmere kikk på de viktigste egenskapene:

 • 15,6" matt skjerm med full HD-oppløsning (1920 x 1080P)
 • Intel Core i7-3720QM firekjernet prosessor, 2.6 GHz
 • Intel HD 4000 og Nvidia Geforce GTX 675M grafikk
 • 16 GB RAM
 • 180 GB SSD
 • DVI Dual Link, Displayport og HDMI 1.4 skjermutganger, Wireless Display-support
 • Trådløst nettverk (a/b/g/n)
 • Bluetooth
 • Gigabit nettverk
 • DVD-brenner for alle formater
 • Fingeravtrykkleser
 • 3 stk USB-porter (1x 2.0 og 2x 3.0)
 • 1 stk kombinert eSata-kontakt / USB 3.0-port
 • 1 stk Firewire-kontakt
 • S/PDIF digital lydutgang
 • 2 megapiksels webkamera
 • Minnekortleser (MMC/MS/SD)
 • Levert med Windows 7 Home Premium 64 bits
 • 376 x 256 x 35~43mm (BxDxH)
 • 3,2 kg
 • Pris, denne konfigurasjonen: 15.650 kroner inkl mva

Ved siden av langt mer kostbare Alienware M18x er dette den kraftigste maskinen vi har hatt på testbenken. Spesielt interessant er naturligvis ytelsen fra den nye Ivy Bridge-prosessoren, men også den integrerte grafikkbrikken har vi vært spesielt interessert i. Ifølge Intel skal ytelsen være omtrent doblet på denne i forhold til forrige generasjon (HD 3000), noe som skulle bety at den også skal kunne håndtere en del nyere spill med moderate innstillinger.

Alle tilkoblingene sitter på venstre og høyre side, med unntak av strøminntak og skjermutganger som alle sitter i bakkant. Det synes vi er fornuftig, tykke skjermkabler er greit å få unna veien. Vi legger til at du fint kan koble til to eksterne skjermer - i tillegg til den interne.

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Maskinen har en slags gumiert overflate som er svært motstandsdyktig mot fingeravtrykk, og det setter vi pris på.

Den er relativt stor og tung for å være en 15,6-tommer, og designen er svært diskré i motsetning til hurven av gaming-PC-er, som ofte gir assosiasjoner til italienske sportsbiler - både i farge og uttrykk.

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Skjermen er lyssterk og fin, og det er en sann befrielse å jobbe (og spille) mot en matt skjerm som ikke reflekterer alt og alle. Spesielt når du sitter med ryggen mot vinduet, og når skjermbildet er mørkt, kan blanke skjermer være et stort problem. Full HD er også meget behagelig på en 15,6-tommer, og gir plass til mange vinduer og informasjon samtidig.

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Tastaturet er ikke lenger av chicklet-typen der hver tast sitter isolert fra hverandre. Nå er det mer tradisjonelt, men har til gjengjeld fått baklys (blått). Det er et stort fortrinn mener vi.

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Typiske gaming-taster som W, A, S og D har fått egne symboler. For øvrig er tastaturet også bra å taste på for en touch-er som undertegnede. Eneste ulempen er at enter-tasten er liten og smal, noe som har ført til en del feiltasting under testperioden. Plasseringen av > og < - tegnene er også flyttet i forhold til standard norsk QWERTY-tastatur.

Og nevnte vi at ÆØÅ-tastene er markert med KUN ÆØÅ? Ett av veldig får helnorske tastaturer akkurat nå.

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Windows som opsjon

Vårt testeksemplar kom med ferdig installert og konfigurert Windows 7. Men i motsetning til 9 av 10 PC-er som selges, kommer den uten "crapware", det vil si prøveversjoner av programvare fra tredjepartsleverandører som fungerer som rene reklamekampanjer, gjerne med tilhørende sprettoppvinduer i hytt og vær. Det kan hende du sparer noen kroner på at maskinen kommer med dette, men vi foretrekker defintivt et "rent" oppsett som på denne maskinen.

Og hvis du har Windows-lisens fra før kan du få maskinen levert uten - og spare 500 kroner.

Fantastisk ytelse

Fra du skrur på PC-en til Windows er ferdig lastet, går det 23 sekunder. Hele 10 av dem går med til post-OS-lasting, altså før Windows. Å laste Windows 7 på 13 sekunder sier litt om hvor kraftig maskin og rask SSD vi har med å gjøre her.

Maskinen er relativt stillegående under moderat belastning. Det er en vifte som går relativt jevnt og trutt, men den er temmelig rolig. Under belastning blir maskinen til dels ganske støyende, og vi antar at det er flere vifter som settes i gang. Det er også en del opp- og nedspinning av vifter som kan være forstyrrend. Dette overdøves muligens av høy lyd fra spillene, men vi har hørt mer stillegående gaming-maskiner enn denne.

I tabellen under har vi sammenlignet Windows' egen opplevelsesindeks mot fjorårsutgaven av P150E, samt den omtalte Alienware-maskinen vi testet i vinter - en maskin som kostet tett oppunder 50.000 kroner:

Windows opplevelsesindeks (1,0 - 7,9)
 Kunshan P150E (Ivy Bridge)Kunshan P150 (Sandy Bridge)Alienware M18x
Prosessor7,77,57,6
Minne (RAM)7,87,67,7
Grafikk7,47,27,8
Spillgrafikk7,47,27,8
Primær harddisk7,95,97,9


Som vi ser scorer Kunshan P150E bedre eller like god på alt utenom på grafikkortet, takket være at Alienware hadde to stk GTX 580M-kort i SLI. Legg imidlertid merke til at 7,9 er topp-score, og vi må derfor ty til andre midler for å se forskjellene på enkelte punkter.

Passmark PerformanceTest gir oss litt mer kjøtt på benet, her har vi trukket ut hovedtallene fra de to råskinnene:

Passmark PerformanceTest 7.0
  Kunshan P150E (Ivy Bridge)Alienware M18x
CPU-mark96628986
2D Mark400368
Memory Mark37584204
Disk Mark41813064
3D Mark14441973
Passmark rating29402816


Takket være bedre prosessorytelse og raskere SSD får vi altså et høyere totaltall for Multicom Kunshan P150E - ganske så oppsiktsvekkende med tanke på at prisen er 1/3 av Alienware-maskinen. Det sier litt om hvor mye det har å si å gå fra en prosessorgenerasjon til en annen.

Og hvis du lurte på det; grafikkortet GTX 675M byr på svært god spillytelse, ifølge Futuremark er det den tredje raskeste som finnes for bærbare. Det sier det meste.

Vi gjorde også noen målinger av den integrerte grafikken (Intel HD 4000), og med ytelsestall på over 600 i Passmark stemmer godt overens med Intels påstander om at ytelsen er doblet fra forrige generasjon (vi har opplevd rundt 300, men som regel har 3D-ytelsen ligget mellom 250 og 300 på Intel HD 3000).

Her ser du hvordan den integrerte grafikken kan måle seg mot eksisterende grafikkort i markedet:

Multicom Kunshan P150E med Ivy Bridge


Det gledelige for de mange som ønsker å spille et spill i ny og ne, uten de store kravene til fps og detaljnivå, er at Intel HD 4000 kan duge bra til mye. Dette er en grafikkløsning vi kommer til å se mye av på maskiner i lavere prisklasser, og det lover godt for budsjettbevisste kjøpere.

Batteritiden er ikke denne typen maskiners største fortrinn, men vi hadde forventet en viss forbedring, siden Ivy Bridge er mer strømgjerrig. Men det er diverse andre faktorer som trekker opp strømforbruket i denne maskinen, og dermed er ikke forskjellene særlig store. Litt skuffende, må vi si. I tabellen under har vi sammenlignet målingene våre med fjorårsutgaven:

Batteritid
 Kunshan P150E (Ivy Bridge)Kunshan P150 (Sandy Bridge)
Uten belastning164 minutter162 minutter
Videoavspilling144 minutter135 minutter


Konklusjon

Kunshan P150E med Ivy Bridge innabords framstår som en solid maskin med høyt utstyrsnivå og ytelse som ligger helt i toppen i denne prisklassen. Som i fjor vil vi bemerke viftestøy og begrenset batterilevetid, men ytelsen er akkurat hevet så mye at maskinen fortsatt fortjener terningkast 6.

Men det betyr ikke at dette er en maskin for alle. Men er du en gamer som stiller store krav til ytelse, har du her et råskinn av dimensjoner - en ekte ulv i fåreklær.

Maskinen kommer for salg 29. april, får vi opplyst fra Multicom.

Og husk: DinSide venter flere Ivy Bridge-baserte maskiner til test i nær framtid, og selv om dette er den raskeste PC-en vi har testet, kommer det garantert noen som vil utfordre Multicoms nr 1-posisjon. Følg med!

Takk til Multicom for utlån av maskinen.

Flere ferske PC-tester


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer