Hos de fleste som selger bærbare datamaskiner sitter du fast med en gitt konfigurasjon når du plukker deg ut en modell, men det finnes også unntak. Dell er kanskje produsenten som er mest kjent for å gi kundene stor valgfrihet når det gjelder valg av komponenter, men noen mindre aktører står også til tjeneste. Her på berget har vi Zepto og ikke minst Multicom, som vi har hatt flere modeller av inne til test tidligere.
For eksempel nevner vi Multicom JFT02, Multinote Compal HEL80 og Multicom Compal IFL90+ som alle har fått gode skussmål av oss.
Bærbare PC-er
- Dell XPS M1730
- Panasonic Toughbook CF-W7
- Lenovo ThinkPad SL300
- Multicom Compal JHL90+
- MSI EX400
- Acer Aspire One A150
- Asus Eee PC 900
- MSI Wind U100
- Zepto Nox A15
- Toshiba Satellite U400
- HP 2133 Mini-Note
- Fujitsu Siemens Amilo Si 2636
- Multicom JFT02
- Packard Bell EasyNote BG45/46
- Toshiba Satellite P200
- Fujitsu-Siemens Esprimo U9200
- Toshiba Portégé R500
- Zepto Znote 6224W
- Lenovo ThinkPad X300
- Acer Aspire 8920G
Litt av bakgrunnen for dagens testeksemplar Multicom Compal JHL90+ er generasjonsskiftet som har funnet sted i sommer. Intel slapp for et par dager siden sin nye prosessorplattform Centrino 2, og i den anledningen er JHL90+ den første bærbare vi tester med de nye komponentene.

Spesifikasjoner testmaskin:
- Intel Core 2 Duo T9400 @ 2,53 GHz
- 15,4" skjerm i bredformat (1680 x 1050 piksler)
- 4 GB DDR2-minne
- 250 GB harddisk, 5400 RPM
- nVidia GeForce 9600M GT grafikk (512 MB)
- WLAN (a/b/g/n)
- Gigabit LAN og modem
- 3 x USB, blåtann
- HDMI og VGA ut, lyd inn/ut
- DVD/CD-brenner
- Minnekortleser, ExpressCard/54
- Fingeravtrykksleser
- Integrert webkamera
- Fjernkontroll følger med
- Windows Vista Home Premium
- Dimensjoner (B/D/H): 44,3 x 30,0 x 4,8 cm
- Vekt 3,0 kilo
Testmodellen koster ti tusen, da uten Windows.
Sammenligner vi med testeksemplaret av IFL90+ - forgjengeren vi testet for omtrent ett år siden - var denne noe dårligere spesifisert og kostet fem tusen kroner mer. Så det er ingen tvil om at prisene generelt har gått ned.
Konstruksjon
Som den nevnte IFL90+ er maskinen ikledd sort, matt plast med blanklakkert lokk, og såvidt vi kan erindre er også byggekvaliteten helt i samme gate. Lokket har integrert webkamera, er stivt nok og sitter tilsynelatende godt hengslet fast i chassiset, som på sin side virker relativt solid. Men vi merker oss også noen litt vel myke områder på undersiden - og følelsen av billig plastikk som ikke imponerer.
Tastaturet er det heller ikke gjort noe med, om noe har det enda mer svikt enn hos forgjengeren. Det er riktignok uproblematisk å skrive på, men du får dessverre også med en slags dirrelyd i selve tastaturet med mindre du er svært lett på fingrene. I tillegg har vi vår vante kjepphest når det gjelder plassering av taster: Fn og Ctrl skulle ha byttet plass.

Over tastaturet har vi også tre snarveisknapper. To av dem veksler mellom forhåndsinnstilte lyd- og bildeprofiler, mens den tredje starter Program DJ, en applikasjon som for eksempel kan bruke ansiktsgjenkjenning via det integrerte webkameraet til å sjekke om personen som bruker PC-en er autorisert til å gjøre det.
Hva som kanskje er mer anvendelig er knappen som gir strøm til USB-kontaktene selv om maskinen skulle være avslått. Kjekt for deg som lader mobil eller MP3-spiller med USB.
Mens vi ikke akkurat er lykkelige over tastaturet gjør touchpaden i bredformat jobben sin uten å få noen negative anmerkninger fra oss. Også knappene under er gode i bruk.
Flere oppløsinger å velge mellom
Om selve skjermen er det ikke så mye vi kan si, vårt testeksemplar kom nemlig med matt skjerm, mens Multicom kun har blanke skjermer tilgjengelige for øyeblikket. De jobber dog med å få tak i matte for de som foretrekker dette. Vi er for øvrig fornøyd med kvaliteten på vårt display.
En fin ting er at du kan velge mellom tre oppløsninger på skjermen: 1280 x 800, 1440 x 900 og 1680 x 1050. På en 15,4-tommers skjerm trives vi svært godt med den høyeste oppløsningen (altså 1680 x 1050 piksler) men det er som med så mye annet en smaks- og/eller synssak.
Tilkoblingsmuligheter
Tilkoblingene på JHL90+ finnes i front og på sidene. Bak sitter batteriet, som du får i to størrelser. Prisen er omtrent den samme, men det største på 9 celler stikker ut et par centimeter i bakkant.

I front finner vi statuslys på venstre side, kontakter for lyd og IR-mottaker.

På venstre side har vi plass til kensingtonlås, VGA og HDMI ut, modem og GB LAN, minnekortleser og ExpressCard/54-slot. Varmluften kommer også ut her. I tillegg er det en liten bryter som slår av og på trådløs kommunikasjon.

Alle USB-kontaktene sitter foran på høyre side. I tillegg har vi her det optiske drevet (kan leveres med Blu-ray-leser) og inntak for strøm helt bakerst.
>>> Klikk deg videre for ytelsestester og vår konklusjon
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.