Dette er en av markedets kraftigste PC-er på under 2 kg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Dette er en av markedets kraftigste PC-er på under 2 kg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Multicom Arctic W740S

Overraskende kraftig bærbar i ultratynn utførelse.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er ute etter en tynn og lett PC med stor kapasitet og mye datakraft, er sannsynligvis den sylferske Arctic-modellen fra norske Multicom et av de aller beste valgene. Maskinen er ikke mer enn 2,1 centimeter tykk, og veier beskjedne 1,9 kilo. Det skulle man ikke tro med slike ytelsestall - for ikke å glemme at den både har SSD og romslig harddisk.

Maskinen har dessuten noen andre egenskaper som vi falt pladask for, som deriblant 14" AUO-skjerm med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) og helnorsk tastatur. Sistnevnte er ikke hverdagskost i PC-verdenen, der de fleste PC-er har fellesnordiske taster.

Vi legger også til at du kan kjøpe PC-en uten operativsystem, slik at du for eksempel kan velge å installere Windows 7 (kanskje du allerede har en lisens?) hvis du er skeptisk til Windows 8.

AUO-skjermen sørger for gode innsynsvinkler uten å ødelegge farger og kontrast. Den matte overflaten sørger også for minimalt med gjenskinn.
AUO-skjermen sørger for gode innsynsvinkler uten å ødelegge farger og kontrast. Den matte overflaten sørger også for minimalt med gjenskinn. Vis mer


Potente saker

På innsiden av PC-en sitter en meget kraftig firekjernet Intel Core i7-4750HQ-prosessor med den integrerte Iris Pro 5200-grafikk-brikken. Dette er den kraftigste grafikkbrikken Intel noen gang har laget for bærbare PC-er, og som du skal se litt senere sparker den godt fra seg.

PC-en leveres videre med hele 16 GB RAM (som også er maks), 120 GB SSD (mSATA) og en vanlig 5400 RPM harddisk med 1 TB kapasitet. I tillegg har den et Intel Centrino N6235 trådløst nettverkskort (støtter a/b/g/n-nett + Bluetooth 4.0).

På sidene finner du blant annet HDMI-utgang, nettverkskontakt (inntil 1000 Mbit LAN), Mini Displayport, tre USB 3.0-porter og kortleser for SD-minnekort.

PC-en har både DisplayPort og HDMI-utgang.
PC-en har både DisplayPort og HDMI-utgang. Vis mer


Optisk drev må du klare deg uten, forøvrig må vi si oss meget fornøyd med utstyrsnivået - PC-ens beskjedne størrelse tatt i betraktning.

Litt høy klikkelyd, men ...


Skjermlokket er av metall, mens innside og bunn er av plast. Byggekvaliteten virker absolutt å være bra.

Tastatur og pekeplate er av middels god kvalitet, det er litt svikt i tasaturplaten på midten, uten at det påvirker opplevelsen i særlig negativ grad. Det er relativt støysvakt også. Venstre- og høyreklikk på den heltrukne pekeplaten lager litt høy klikkelyd, noe som ikke alltid er like ønskelig.

Helnorsk tastatur og stor og bra pekeplate.
Helnorsk tastatur og stor og bra pekeplate. Vis mer


... lydløs i lange perioder

Effektiv kjøling er utrolig viktig på så kompakte PC-er med kraftig prosessor, og denne PC-en benytter en teknikk kalt Intel Hyperbaric Cooling Technology. Den trekker luft inn fra sidene bak ved hjelp av to vifter, fører luften over komponentene før den blåses ut igjen i midten bak.

<strong> Foto:</strong> Multicom.no
Foto: Multicom.no Vis mer


Multicom Arctic W740S


PC-en kan være lydløs i lange perioder med lav belastning, men viftene høres godt under belastning. Heldigvis roterer de uten å lage de mest høyfrekvente lydene - så de blir sjelden veldig sjenerende.

Det er uansett prisen du må betale for å få en meget kraftig datamaskin i kompakt utforming.

Her ser du maksimal vinkel på skjermen.
Her ser du maksimal vinkel på skjermen. Vis mer


Multicom Arctic W740S


I bruk og ytelsesmålinger

Oppstart av PC-en tar rundt ti sekunder med Windows 8. Fra hvilemodus tar det kun et par sekunder. Det plasserer PC-en oppe i selskap med de raskeste vi har målt på dette punktet.

Windows Opplevelseindeks i Windows 8 gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,7
Minne: 8,2
Grafikk: 6,9
Spillgrafikk: 6,9
Primær harddisk: 8,1

Passmark PerformanceTest 8.0 ble brukt til mer inngående ytelstester, og i diagrammene under har vi sammenlignet tallene vi fikk med prosessorer og grafikkort som sitter i størrelses- og vektmessige like PC-er i samme prisklasse (10.000 kr):

Prosessor:

Multicom Arctic W740SDe aller fleste PC-ene i denne klassen har såkalt ULV-prosessor som ikke yter på langt nær så bra som prosessoren i vår test-PC. Prosessorytelsen er faktisk på høyde med hva du kan forvente av kraftige spill-PC-er

Grafikk:

Multicom Arctic W740S3D-ytelsen er nesten tre ganger høyere enn "standard" Intel HD 4000, noe som betyr grei ytelse også i nyere, krevende spill, i hvert fall om du går litt ned på oppløsningen. Intel dominerer nesten totalt på PC-er rundt 10.000 kroner og med vekt på under 2 kg. Vi tok med mellomklassekortet Nvidias GT 750M i diagrammet for sammenligningens skyld - dette finner du ofte i en del litt større PC-er i 10.000 kroners-klassen.

Harddisk/SSD
Lesehastighet: Inntil 430 MB pr sekund
Skrivehastighet: Inntil 424 MB pr sekund

SSD-en i vår test-PC har en ytelse som ligger høyt på listen, rundt 4-5 ganger kjappere enn typiske 5400 rpm-harddisker. I praksis er det kun SSD-er i RAID 0-oppsett som har hatt bedre ytelse i våre PC-tester, men dette betyr uansett lynrask lesing og skriving av data på denne PC-en.

Hva med batteritiden?

Multicom sier at du skal kunne klare å kjøre PC-en med varierte oppgaver i rundt seks timer mellom hver lading. Det hadde ikke vi nubbesjanse å få til, i beste fall klarte PC-en fire timer og 42 minutter, men under konstant videoavspilling var batteriet tomt på tre timer og 48 minutter.

Rundt fire til 4,5 timer er altså en mer korrekt angivelse, mener vi - tall som godt kunne vært litt høyere.

Konklusjon

Denne maskinen har en ytelse man skulle forvente av maskiner som veier minst 50 prosent mer og er dobbelt så tykke. Designmessig er den ikke blant de mest spenstige, men brukeropplevelsen er i stor grad meget positiv.

Les våre plusser og minuser under for å finne ut om dette er PC-en for deg.

Takk til Multicom for utlån av maskinen til test.

Flere ferske PC-tester

Testresultat

Multicom Arctic W740S

Tynn og lett kraftplugg, matt og god høyoppløst skjerm, både SSD og harddisk, helnorsk tastatur, kan kjøpes uten operativsystem

Middels batteritid, litt viftestøy under tung belstning, litt kjedelig design(?)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer