Muligheter i Paint Shop Pro 6

PSP 6 har etter hvert blitt et svært omfattende program, og minner i sin organisering svært mye om Adobe Photoshop. Mulighetene kan deles opp i følgende grupper.

Her er det brukt to forskjellige "tuber". Den eldre egyptiske herren er definert som en-bildes tube, mens myntene er definert som flerbilders tube. Vis mer

Bildebehandling

PSP 6 har funksjoner for å hente inn grafikk direkte fra både skanner og digitalt kamera. Det kan også åpne alle vanlige formater for todimensjonal grafikk, til og med Macintosh-formater. Bildebehandlingen byr på mange muligheter for å endre fargekvaliteter, skarphet, bildestørrelser osv.

Du kan også endre uttrykket for bilder ved å benytte ett eller flere av de svært mange filtrene som følger med PSP 6. PSP 6 har full integrasjonsmulighet for tilleggsfiltre laget for Adobe Photoshop.

PSP 6 har etter hvert også fått avansert støtte for lagdelte bilder, og versjon 6 kommer med en viktig nyhet: bildeeffekter kan opprettes som egne lag. PSP 6 kan nå fullt ut håndtere lagdelte bilder laget i Adobe Photoshop.

Tegning og tekst

I PSP 6 kan tegnede effekter og tekst legges til nye bilder eller eksisterende bilder som enten punktgrafikk eller som vektorgrafikk. PSP 6 minner her en del om tegneprogrammet CorelDRAW, men har naturligvis langt færre muligheter. En viktig nyhet er at du har full kontroll over tekst som vektorgrafikk, og kan endre på mange detaljer, til og med formen på enkeltbokstaver.

PSP 6 har etter hvert bygget opp en solid samling pensler og effekter for tegninger. "Tube"-tegning, som lar deg bruke pensler som tegner definerbare bilder, har blitt oppgradert, og byr nå på flere og bedre muligheter for skape spesielle effekter.

Organisering av grafikk

Når du skal åpne et bilde i PSP, kan programmet lage miniatyrer av bildene i en katalog for å gi deg en rask oversikt. I PSP 6 er denne funksjonen oppgradert ved at du nå har mulighet til å få detaljert informasjon om grafikken og flytte den til andre kataloger. Men vi savner fortsatt muligheter for forhåndsvisning og "lysbildeshow".

Skjermkopi

Funksjonen for skjermkopi er identisk med den du finner i versjon 5. Men den gir deg likevel svært gode muligheter for å kopiere hele eller deler av skjermen, samt å lage flere skjermkopier i løpet av samme operasjon.

Tilpasset eksport av grafikk

Det er åpenbart en stor andel av PSP 6s brukere som bruker programmet for produksjon av webgrafikk: PSP 6 kommer nemlig med en rekke nye funksjoner som gir deg mulighet til å finjustere kvalitet og filstørrelse for GIF og JPG-grafikk. Du kan enten stille egenskaper manuelt, eller bruke små hjelpeprogrammer.

PSP 6 har et knippe med funksjoner for å eksportere direkte til skriver eller for bruk i trykkerisammenheng. Funksjonene for å skrive ut inkluderer nå muligheten til å legge flere bilder på samme arket, vri på hvert bilde og til og med endre størrelsen.

For eksport av trykkeriklar grafikk har du tilgjengelig et mindre sett med funksjoner: Filer kan eksporteres i standardformater som psd, eps og tiff, og dessuten har du muligheten til både å spalte og slå sammen bilder i fargekanalene for RGB, CMYK og HSL.

NESTE: Les hva vi fant ut da vi testet PSP 6