mSATA - bærbar versjon 2.0

Nye bittesmå SSD-disker gjør bærbare kraftigere og lettere

mSATA er en miniversjon av SATA som er tilpasset bruk i bærbare. Standarden er ikke ny, den ble definert for en god stund siden, allerede i september 2009, men nå kan det se ut som om det skjer noe på denne fronten.

Poenget med en miniutgave av SATA var tilpasning til SSD-basert lagring på Netbooks, også kjent som mini-PCer. På grunn av det minimale formatet var det liten plass til lagringsenheter; optisk drev var ikke i bildet, men 1,8" roterende disker har vært dominerende. De mer avanserte har brukt spesialmoduler for SSD med PCIe tilkobling eller andre proprietære varianter.

mSATA - bærbar versjon 2.0


Men en standard for små SSD-baserte lagringsmoduler er påkrevet, skal det bli fart på de bærbare.

Hvorfor DVD?

De bærbare PC-ene som det selges flest av, med 12-15-tommer eller større skjerm, har nesten uten unntak DVD-brenner inkludert. Dette er ikke spesielt fordyrende, prisen på en slik er ikke mer enn noen få hundrelapper. Men den er sjelden i bruk, og tar stor plass i konstruksjonen. De som bruker DVD-spilleren jevnlig er først og fremst de som bruker PC-en til spill, og for bærbare er det da vanligvis snakk om større modeller.

En bedre løsning for det store flertall brukere av bærbare PC-er ville være å droppe DVD og i stedet ha to lagringsenheter: En rask SSD til operativsystem og programmer, og en roterende disk til lagring. Dette kan man få til på dagens bærbare, men det krever litt modifisering hvis maskinen ikke er konstruert for enkel utskifting av det optiske drevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

mSata kan bli løsningen

Intel har nettopp lansert sin anerkjente 34 nm G2 SSD i mSATA-format, med kapasitet på 40 eller 80 GB. Disse er basert på samme 10-kanals teknikk som brukes i Intels X25-M SSD i 2,5" format.

mSATA - bærbar versjon 2.0


Med en slik SSD som systemenhet vil en bærbar gi langt større ytelse, både opplevd og målt på testbenken.

Toshibas alternativ

Toshiba har en alternativ løsning, med SSD i et format som minner om minnemoduler. Disse kalles Blade X-Gale og vi finner dem i den nyeste utgaven av MacBook Air.

mSATA - bærbar versjon 2.0


Så hvordan blir neste generasjon bærbare?

Sannsynlig vis vil det bli to retninger, med forskjellig prissetting. Den dyreste og letteste vil ha mye til felles med MacBook Air, og være basert på SSD som det eneste lagringsalternativet.

Det andre alternativet vil kombinere SSD og harddisk, og leveres både med og uten mulighet for optisk lagring. Men det første som forsvinner fra hovedstrømmen av bærbare er det optiske drevet.