MPEG surround - flerkanals lyd for framtiden?

Båndbredde er viktig, og når alle skal laste ned eller streame innhold over nett til forskjellig tid blir det fort problemer. MPEG surround er en løsning fra tungvektere i lydbransjen.

Flerkanals lyd er ikke lenger bare for de spesielt interesserte, eller kanskje det er riktigere å si at andelen spesielt interesserte er både stor og økende. For alle som har anskaffet seg stor flatskjerm er flerkanals lyd nesten en nødvendighet, stereo blir jo for kjipt. Bildet ser jo mye stiligere ut når lyden er flerdimensjonal, det oppleves i hvert fall slik og det er jo opplevelsen som teller.

Hva er MPEG surround?

MPEG surround er en teknisk løsning for koding og dekoding av flerkananals lyd, med et krav til båndbredde som bare er litt høyere enn for mono eller stereolyd. Samtidig er den bakoverkompatibel med praktisk talt alle typer overføring av stereo og mono lyd og kan brukes til å oppgradere eksisterende overføring. Her nevnes både streaming på nett og forskjellige former for kringkasting som DAB, FM HD Radio (i USA), DVB-H etc.

MPEG surround bygger på et annet konsept for flerkanals lyd enn den tradisjonelle hvor hver kanal blir kodet for seg. Det nye konseptet kalles Spatial Audio Encoding og bygger på en anlyse av relasjonene mellom signalene. Disse reduseres til et kompakt sett av parametre som brukes til å gjenoppbygge informasjonen i de separate kanalene i mottakeren.

Prinsippskisse av Spatial Audio Coding Vis mer


Samtidig kan overføringen til enklere systemer uten støtte for flerkanals lyd gjøres uten endringer i de opprinnelige dataene. Enkle mottakere, f.eks. portable enheter med støtte for mono eller stereo bruker bare kjerne-codec'en


Flerkanals enheter tar i bruk tilleggsinformasjonen og bygger opp et flerkanals lydbilde.


Langt unna?

Det har vært demonstrasjoner av systemet på NAB i LasVegas i April og på AES i Paris nå i mai.

Den endelige spesifikasjonen vil bli lagt fram i løpet av 2006, og det er opp til utviklerene av signalprosessorer å implentere løsningen i en silisiumbrikke.

De tekniske kravene til prosessering sies å skulle ligge et lite hakk over det som kreves til Dolby Surround. Dette er ikke mer enn mange tilgjengelige standard DSP-brikker i det øvre sjiktet allerede er i stand til.

Så vi holder ikke pusten.

En spennende løsning er det uansett, og de som står bak er ikke noen nybegynnere i gamet: Fraunhofer Institute, Agere System, Coding Tehcnologies og Philips Applied Technologies.

Mer informasjon finner du på MPEG surround