Foto: BEL
Foto: BELVis mer

MP4 avløser snart MP3

Nå begynner de første verktøyene for å lage MPEG-4 Audio å dukke opp på nettet. Hva kan du vente deg av det nye formatet? Vi gir deg et lite innblikk.

Etter MPEG-1 og MPEG-2, kommer MPEG-4. Formålet med dette formatet er at det skal bli det universelle medieformatet for kringkasting, film, musikk og interaktive multimedia-applikasjoner.

Effektivt format

Når det snakkes om fremtidige bredbånds TV-kanaler, tas det utgangspunkt i MPEG-2 standarden, noe som betyr at en TV-kanal vil legge beslag på mellom 6 og 8 mbps. MPEG-2 var ferdig definert allerede i 1994, og mye har skjedd siden den gang. MPEG-4 standarden åpner for høykvalitets TV-kanaler på langt lavere båndbredde.

MPEG-4 versjon 1 er alt tatt i bruk i Microsofts ASF og WMV-formater, og en ny standard, MPEG-4 versjon 2 er allerede ferdig definert. Kodek'er i versjon 2 ventes ferdige til neste år, samtidig som Moving Picture Expert Group arbeider med standarder for versjon 3, 4 og 5.

Du kan lese mer om MPEG-4 standarden på Fraunhofers MPEG-4 side. Fraunhofer instituttet, som blant annet står bak MP3-formatet, har vært sentral i utviklingen av MPEG-4.

MP4 – bedre lyd og mindre filer

Som en del av standarden ligger retningslinjer for MPEG-4 Audio, som igjen består av mange underprofiler for å håndtere alt fra tale til avansert 3D-lyd. Profilen MPEG-4 AAC (MP4) skal gi deg bedre lyd enn MPEG-1 Layer 3 (MP3), uten de typiske forvrengningene som du ofte opplever hos forgjengeren. I tillegg gir MP4 omtrent 30% mindre filer enn MP3, noe som igjen åpner for musikk i meget høy kvalitet ved lav båndbredde.

Allerede nå begynner de første verktøyene for å lage MP4-filer å dukke opp på nettet. Selv om de foreløpig kun foreligger i tidlige betaversjoner, kan du alt nå få en liten forsmak på hva du har i vente.

Prøv selv!

En av aktørene på MP4-markedet, er selskapet Psytel Research, har lagt ut en demoversjon av sin AAC-enkoder. Den lar deg komprimere inntil ett minutt fra en WAV-fil. I tillegg har selskapet på sine hjemmesider lagt ut en lenke til en plugin som lar deg spille MP4-filen i WinAmp. Du kommer til Psytels hjemmesider ved å klikke her.

Les også vårt intervju med den norske utviklingssjefen hos RealNetworks, som har sin helt spesielle oppfatning om fremtidens multimedieformater.

Kilder: Fraunhofer Institut tech info
Psytel Research MP4 info