Foto: bel
Foto: belVis mer

MP3-varianten av video i ny utgave

DVD-bransjen ble rystet i sine grunnvoller da den norske 16-åringen Jon Johansen og hans medhjelpere knekket kopibeskyttelsen på DVD-filmene. Samtidig dukket komprimeringsformatet DivX ;-) opp, slik at en hel spillefilm i nær-DVD kvalitet kunne få plass på én CD-rom. Nå foreligger snart DivX ;-) i ny versjon, og utviklerne lover dramatiske forbedringer.

På mange måter representerer DivX ;-) samme trussel for filmindustrien som MP3 har vært for musikkindustrien. Allerede i dag florerer filmtitler i DivX ;-) format på nettet, og utviklingen vil neppe stoppe når bredbånd snart blir ”allemannseie”.

DivX ;-) er egentlig en modifisert (les: hacket) versjon av Microsofts MPEG4-format, som brukes i Windows Media-filer. Med noen få modifikasjoner har formatet blitt skreddersydd for DVD-piratene. Det finnes en rekke hjelpemidler som lar deg kopiere DVD-filmer til harddisken din, og konvertere innholdet til DivX ;-) komprimerte AVI-filer. Deretter kan du spille av filmen for eksempel i Microsoft Windows Media Player.

Under kodenavnet Project Mayo, har nå utviklerne av DivX ;-) begynt arbeidet med en ny generasjon av formatet, og lover 20-50% bedre kvalitet i forhold til dagens versjon. Project Mayo røper ikke hvor forbedringene vil komme. Vi har selv sett filmklipp som er komprimert med dagens versjon - og latt oss imponere av lyd og bildekvalitet. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

På sine egne hjemmesider nevner ikke Project Mayo DVD-kopiering med ett eneste ord, men bedyrer at arbeidet deres må ses i sammenheng med utviklingen av bredbåndstilbud på Internett. I så måte er de allerede i godt selskap av flere andre, for eksempel Real Networks og Microsoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du har lyst til å sjekke kvaliteten på DivX ;-) må du først installere en såkalt kodek som gjør at operativsystemet ditt vil gjenkjenne innholdet i filene som film. Du kan laste ned kodeker til en rekke operativsystemer her. Deretter kan du laste ned film-trailers fra denne adressen.