Denne lille spilleren koster 79 kroner, og har plass til rundt 500 sanger. Foto: Produsenten
Denne lille spilleren koster 79 kroner, og har plass til rundt 500 sanger. Foto: ProdusentenVis mer

MP3-spilleren snart borte?

For få år siden var den superhot og kostet skjorta. Nå får du den helt ned i 79 kroner.

Vi snakker om MP3-spilleren, som revolusjonerte måten vi lyttet til musikk på farten. De små spillerne erstattet raskt både portable kassettspillere og CD-spillere, og ble etter hvert allemannseie.

Det har gått nøyaktig 10 år siden DinSide lagde Norges aller første sammenligningstest av dem for TV2 Hjelper Deg. Den kom nok litt i tidligste laget, for totalt det året ble det bare solgt et par tusen eksemplarer, ifølge Elektronikkbransjen. Tre år senere ble de solgt i hundretusener.

Den siste tiden har det imidlertid skjedd svært lite på MP3-fronten, og en liten ringerunde til nettbutikkene bekrefter langt på vei vår mistanke om at det begynner å bli en stund siden kategorien solgte som varmt hvetebrød.

- Bare brødsmuler

Petter Aaland hos PS.no selger langt færre MP3-spillere enn før. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Petter Aaland hos PS.no selger langt færre MP3-spillere enn før. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


- Etterspørselen etter rene MP3-spillere er kraftig redusert, forteller daglig leder Petter Aaland hos PS.no. Han får støtte av produktspesialist Jan Bredo Pettersen hos MPX.no.

- MP3-spilleren er ikke død, men den dør en langsom død i disse tider. Det er en stabil signifikant salgskurve som peker nedover, sier Pettersen til DinSide.

Det betyr ikke at vi ikke bryr oss om digital, portabel musikk lenger, men produktkategorien har blitt spist opp av nye, smartere løsninger. Både Pettersen og Aaland peker på at mobilen og nye streamingtjenester, som Spotify og Wimp, er hovedårsakene til den sviktende interessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som selges av MP3-spillere er Apple iPods, alt annet er brødsmuler, sier Pettersen.

Svært billig

Den som leter litt vil finne at det fortsatt er et bra utvalg av spillere, men med unntak av Apples iPod-serie og noen Walkman-spillere fra Sony, dreier det seg i all hovedsak om billig-produkter. Aller billigste spilleren vi var i stand til å finne ved hjelp av Prisjakt.no, koster den nette sum av 79 kroner, inkludert moms hos Netonnet.no:

MP3-spilleren snart borte?


Den lille spilleren av merke "Avant" har 2 GB lagringskapasitet (rundt 500 sanger), og kommer med en hendig klype og øreplugger inkludert i prisen.

Du behøver imidlertid ikke betale veldig mye mer for en spiller som også har et enkelt tekstdisplay. Denne spilleren, av merke "Clip Sonic" får du for 91 kroner hos Pixmania:

MP3-spilleren snart borte?


Den har imidlertid kun plass til halvparten så mange låter som konkurrenten fra Avant.

Hvis du i tillegg til musikk også ønsker muligheten til å se video, må du imidlertid bla opp med flere tikroninger ekstra. Aller billigste MP3-spiller med "stor" skjerm og støtte for avspilling av videofiler, er denne fra Archos:

MP3-spilleren snart borte?


Archos 18 Vision heter den, og byr på hele 4 GB kapasitet (det er dog nødvendig hvis du har tenkt å bruke minnet til videofiler). Prisen er 164 kroner, og også denne får du billigst hos Pixmania, ifølge Prisjakt. Radio og taleopptaker er blant ekstrafunksjonene du samtidig kan godte deg med.

Les også: Gjør musikkassetter om til MP3