MP3-samlingens siste sukk

Med den nye gratistjenesten kunne jeg endelig slette hele samlingen.

<strong><B>VELDIG PRAKTISK:</strong></B> Nå kan du få tilgang til <em>hele</em> musikksamlingen din fra <em>hvor</em> som helst, uten å betale en krone. Foto: SKJERMDUMP
VELDIG PRAKTISK: Nå kan du få tilgang til hele musikksamlingen din fra hvor som helst, uten å betale en krone. Foto: SKJERMDUMP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året er 1996 og jeg stifter bekjentskap med MP3-formatet for første gang. En kollega demonstrerer hvordan han kan rippe en sang fra en CD over på PC-en, for deretter å komprimere den til 1/11 av størrelsen takket være kommandoer i en batch-fil og et DOS-program fra Fraunhofer.

Prosessen tok rundt en halv time pr sang, men kollegaen min hadde ambisjonene klare: Fylle en hel CD med disse filene.

Han hadde regnet ut at det ville være plass til rundt 170 stykker. Jeg himlet begeistret med øynene. Dette ville jeg være med på, og snart var jeg i gang med å rippe CD-er selv.

Musikkrevolusjon

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Årene gikk og samlingen økte etter hvert til flere titalls gigabyte. I 2008 var alle mine rundt 400 album rippet til harddisken, og CD-platene ryddet bort. Omtrent samtidig fikk jeg forhåndstilgang til nok en musikkrevolusjon, Spotify, og etter hvert ble MP3-samlingen betongvare som bare har blitt brukt sporadisk siden.

Samtidig er det stor forskjell på å eie og leie. Dessuten er det ikke alt som er tilgjengelig på Spotify, og plutselig forsvinner det innhold. Følelsen av å ha kontroll på samlingen er derfor ikke alltid til stede. Derfor har det aldri blitt til at jeg har kvittet meg med MP3-samlingen.

Inntil nå.

Da Google lanserte sin musikktjeneste Google Play Music for noen uker tilbake, lanserte de ikke bare en ny Spotify-konkurrent, men gav meg også en gyllen mulighet til å endelig bla meg fram til musikksamlingen og trykke på delete-tasten.

20.000 låter for gratisbrukere

For selv gratisbrukere får muligheten til å lagre inntil 20.000 MP3-låter i Google-skyen, og måten det skjer på er temmelig elegant. Man laster bare ned et lite program som installeres på PC-en. Dette programmet sammenligner din lokale musikksamling med Google Play Music-arkivet.

Musikk som eksisterer der legges automatisk til i «Mitt bibliotek», mens musikk som mangler blir lastet opp. På den måten kan man oppleve at svære musikksamlinger blir tilgjengelig online i løpet av minutter.

MP3-samlingens siste sukk


Programmet kan deretter kjøre i bakgrunnen og automatisk laste opp ny musikk som måtte legges til.

Musikken kan jeg spille av gjennom nettleseren, eller jeg kan bruke apper til mobil og nettbrett, helt uten reklameavbrudd eller lignende.

Min musikk

Og best av alt: Det er min musikk, og derfor kan jeg laste den ned når som helst ved hjelp av det samme lille programmet som ble benyttet til opplastingen, i samme kvalitet som de opprinnelige filene.

Dermed trenger jeg ikke lenger å ha dem lagret lokalt, og jeg kan bare konstatere at behovet for lokal lagring av filer stadig blir mindre. Det gjør også frykten for at ting skal gå tapt i systemkrasj, tyveri eller brann.

Nå ligger også musikksamlingen min i nettskyen, og jeg får tilgang til den overalt, inkludert de obskure utgivelsene som aldri kommer til å bli tilgjengelig på verken Google Play Music, Spotify eller noen av de andre streamingtjenestene.

Les også: Slik er Google Play Music - full tilgang

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer