MP3 på stranda

MP3-filer er blitt et svært utbredt format for distribusjon av musikk, legalt og illegalt. Men det er ikke akkurat optimalt å måtte sitte ved PCen for å høre på musikk. Nå kommer det små apparater i walkman-størrelse som frigjør MP3-formatet fra PCen.

Teknisk sett er MP3 meget effektiv: De fleste musikktyper lar seg komprimere ned til bortimot 1/12 av den opprinnelige datamengden, sammenlignet med det lineære CD-formatet.

Musikkbransjen og opphavsrettighetsorganisasjonene er imidlertid ikke fullt så begeistret for MP3-suksessen, og har lenge fryktet det som nå er i ferd med å skje. Allerede tidlig i 80-åra forutså Svein-Erik Børja, en ressursperson både på lyd og video som dessverre ikke lenger er blant oss, at musikk i nær framtid ville bli frigjort fra såkalte "lydbærere", som plater og kassetter. At dette skulle skje ved hjelp av Internett og MP3 var ikke mulig å forutsi den gangen, men nå har det i alle fall blitt virkelighet.

Ikke all lyd er nødvendig

MP3, på linje med andre kompresjonsalgoritmer, baserer seg på at vi ikke oppfatter alle detaljer i et lydbilde under alle omstendigheter. Visse frekvenser ved visse nivåer maskerer andre frekvenser og nivåer. Ved å fjerne denne informasjonen som vi (nesten) ikke hører, kan datamengden reduseres.

Dette fungerer i praksis veldig bra for mange lyttesituasjoner. Det er de færreste som sitter i lydisolerte, akustisk korrekt konstruerte rom og lytter intenst til musikk med nyrensede øreganger. Det er tross alt selve musikken og lydbildets karakter som gir opplevelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har selv testet MP3-kompresjon på forskjellige typer musikk avspilt på et meget bra musikksystem (CD-data konvertert direkte til disk og avspilt på lydkort med digital utgang og ekstern D/A-konverter, koblet til et studiomonitor-system) og er rimelig imponert.

For de fleste er det ikke ønskelig å måtte oppholde seg ved PCen for å høre på musikk - en ulempe ved MP3-formatet. Men nå lanseres MP3-avspillere i walkman-format som gir full bevegelsesfrihet. De kan leveres med opptil 64 MB flash-minne og kobles på parallellporten for overføring av lydfiler fra PCen. Det følger med egen programvare som håndterer overføringen, og det er plass til bortimot en CD på en fullt utbygd spiller. Det er ingen bevegelige deler, den veier 65 gram uten batterier (oppladbare), så det er en praktisk liten sak.

Er det praktisk?

MP3 på stranda

Om dette blir et revolusjonerende produkt eller ikke vil tiden vise. Det forutsettes nemlig at du har tilgang til PC, Internett, har en kraftig maskin og god tid: Du må først overføre data fra CD eller fra Internett, du må komprimere CD-musikkdataene til MP3, sette opp en liste over hvilke låter du skal bruke og så sette i gang selve overføringen.

MP3 på stranda

Hastigheten på overføring fra PC til MP3-spilleren er omtrent 4 MB pr. minutt, det vil si ett minutt for hver låt på ca. 3-4 minutter. Det brukes ikke utskiftbare minnekort, så hvis du ønsker å skifte ut hele innholdet, tar det noe tid.

Dette er en artig produktidé, men vi tror det er litt for omstendelig i bruk til at det blir en virkelig storselger. Men dette kan fort endre seg når raskere kommunikasjons- protokoller blir utbredt, som FireWire (IEE1394) som foreløpig bare brukes for dataoverføring fra digitale videokameraer (DV). Da vil du kunne overføre 64 MB på omtrent 10 sekunder. Og hvis CD-spillerne får innebygget FireWire (ikke usannsynlig om noen år) og MP3-koder i maskinvare, vil data kunne overføres direkte, uten PC. Da begynner det å bli svært interessant.