MP3 Jumper - knøttliten MP3-spiller

Det dukker opp nye MP3-spillere hele tiden, i stadig mindre format. Prisene synker også, men det er stadig noen problemer som ikke er løst. Vi har sjekket ut en ny spiller fra CMC Magnetics på Taiwan.

MP3 Jumper er først og fremst bitteliten og lett. Den er bare litt større enn en Zippo-lighter, og veier bare 33 gram uten batteri (50 gram med et stk. AAA-type). Vårt testeksemplar var laget i klar plast, men den finnes også i sølvgrå utførelse.

I tillegg til MP3-avspilling er det også mulig å bruke spilleren til taleopptak med den innebygde mikrofonen.

Programvare og tilkobling

Programvaren leveres på CD, og er svært enkel. Du kjører et Setup-program og starter PCen på nytt. Da vil du se at det har dukket opp en ny ”flyttbar disk” i Windows Utforsker (Explorer). Dette er minnekortet i MP3 Jumper.

Hvis du har koblet til spilleren med spesialkabelen som følger med, og slått den på, så er det bare å kopiere over MP3-filer fra harddisken til spilleren som om dette var en hvilken som helst disk. Sletting av filer foregår naturlig nok også med Windows’ standardmetoder.

Fordelen med denne løsningen er at du ikke er avhengig av et spesielt program. Du kan sette opp dine egne løsninger med snarveier og dra-og-slipp.

Det er imidlertid ikke noen imponerende hastighet på overføringen. Sammenlignet med kopiering mellom harddisker er det som lusa på tjærekosten. Dette er likevel et generelt problem for alle MP3-spillere vi har testet. Dagens minneteknologi er dessverre ikke raskere, og dette er vår største innvending:

Mp3-spillere er blitt veldig praktiske og enkle å betjene, men det går fremdeles for tregt å overføre data!

Vi er heller ikke så begeistret for å bruke parallellkabelen til å overføre data. Når kabelen til spilleren ikke har en mellomplugg, som kan kobles mellom PCen og skriverkabelen, blir det ned på kne bak PCen og mekke. Det vil vi helst unngå. Vi hadde foretrukket en USB-løsning.

På CDen lå det en betaversjon av ”CDex”, et rippeprogram for å gjøre om låter på CD til MP3-format. Vi var ikke så imponert over dette, men det finnes jo mengder av alternative slike programmer på Internett.

Minnekort

Spilleren har ikke noe innebygget minne, og er avhengig av kapasiteten på minnekortet som settes i. Det følger med ett minnekort på 16 MB, som gir plass til mellom 3-5 låter.

Denne korttypen heter MMC, MultiMedia Card, og er en av flere konkurrerende standarder. Det brukes også i andre MP3-spillere og i mobilt utstyr fra Siemens, Ericsson og en rekke andre leverandører. Minnekapasiteten er på opptil 64 MB pr kort.

I bruk

Det er greit å bruke spilleren, det er en knapp for start/stopp og av, to knapper for å hoppe til neste eller forrige låt og to knapper for å øke/minske lydstyrken. Dessuten er det en funksjonsvelger som låser knappene og en opptaksknapp.

Det er ingen playlistfunksjon på spilleren. Kontrollen over rekkefølgen, eller valg av låt gjøres ved å hoppe til neste låt helt til du treffer den riktige. Det er heller ikke noe display på spilleren.

Andre MP3-spillere kommer med programvare for CD-ripping, henting av artist og låt-info på Internett og gode verktøy for å lage playlister.

Dette, som krever et display på spilleren, har tydeligvis blitt ofret for å få ned prisen og størrelsen.

Lydkvaliteten er derimot helt topp. Vi sjekket med flere forskjellige hodetelefoner, og sammenlignet med anerkjente avspillingsprogrammer (Xing) på PCen gjennom et proft Yamaha lydkort (DS2416). MP3-jumper har ikke noe å skamme seg over i dette selskapet.

Taleopptak kan muligens være nyttig for noen, men da burde det være flere betjeningsmuligheter.

Introduksjonsprisen er bare 1.990.- kroner inkludert moms.

Norsk distributør er Next Interactive