Mp3 i HD er her

Men er det nødvendig?

Det høres kanskje ut som en litt for tidlig aprilsnarr, for hva er egentlig poenget med en høyoppløselig versjon av mp3 - formatet som jo er ment å komprimere en i utgangspunktet ukomprimert lydfil?

Thomson har ikke tatt hensyn til slike spørsmål når de nå lanserer mp3HD for de av oss som virkelig er audiofile, eller i det minste liker å tro at vi er det.

Intet tap

Formatet påstås å være såkalt tapsløst, som vil si at ingenting av det opprinnelige lydsignalet går tapt i konverteringsprosessen. Dette finnes allerede i relativt godt etablerte lossless-formater som flac og Apple Lossless, men Thomson har gjort et grep som på én måte er smart, samtidig som det på den annen side er litt forvirrende.

For selv om det bare lages én fil når du koder en lydfil i mp3HD, ligger det i den ferdige filen to måter å spille den av på - én i vanlig mp3-format som er kompatibel med alle dagens mp3-avspilleren, og én i mp3HD-format som foreløpig bare kan spilles av i WinAmp i Windows ved hjelp av en plug-in.

Framtidssikring

Thomson tenker med andre ord at de som begynner å kode lydfilene sine i mp3HD i dag, både skal kunne spille av filene på dagens utstyr, samtidig som de vil kunne spilles av på framtidige spillere som eventuelt gjøres mp3HD-kompatible.

Som med allerede nevnte flac, er de ferdige mp3HD-filene langt større enn en vanlig mp3-fil. Hvis den originale sangen hadde en størrelse på rundt 50MB, kan du regne med at den ferdige mp3HD-filen ligger på rundt 20-25MB, avhengig av hvilken type musikk det er snakk om.

Foreløpig foregår kodingen til mp3HD via et gammeldags terminal-grensesnitt, som du kan se en skjermdump av her, men du kan likevel gjøre de tingene du er vant med fra andre mp3-kodere, som for eksempel å sette navn på artist, album og innspillingsår, eller legge inn jpg-bilder av coveret i hver mp3HD-fil.

En rask test viser at en iPhone fint kan spille av mp3-delen av mp3HD-fila, men den kan naturlig nok ikke spille av HD-biten.

Men hva så?

Det store spørsmålet blir om vi trenger enda en lossless-variant, og om for eksempel en markedsleder som Apple vil være interessert i å implementere et filformat de allerede har et eget alternativ til.

Thomson er avhengig av bred støtte for å få et nytt format til å gli inn i hverdagen til folk flest, ikke minst fordi både flac og Apple Lossless fortsatt bare er marginale formater for spesielt interesserte.

Mens du tenker over disse store, eksistensielle spørsmålene kan du laste ned den Linux og Windows-kompatible programvaren her.

Kilder: Thomson og Guardian