Mozilla Thunderbird 1.0

De som likte Firefox og snuser på Openoffice, har ikke lenger noen unnskylding. Nå har også epostleseren ankommet. Vi tar en nærmere titt på Thunderbird, som er bygget på åpen kildekode.

Mozilla Thunderbird 1.0

  1. Større bilder


Mozillas Thunderbird er endelig klar etter årevis av testing og programmering fra tusenvis av frivillige. Dermed finnes et mer komplett tilbud for de som vil klare seg uten Microsoft Office i hjemmet og på jobben.

Det var bare et godt epost- og kalenderprogram som manglet da vi testet OpenOffice, og mange har allerede stiftet bekjentskap med Internet Explorer-alternativet Firefox. Alle disse programmene er basert på åpen kildekode - og det er også Thunderbird.

Lettere og enklere

Thunderbird er det andre benet i arven fra Netscape-nettleseren som i sin tid nærmest var enerådende, før den ble utkonkurrert av Internet Explorer og kildekoden ble åpnet.


Mange mente at hovedgrunnen til Netscapes undergang var at den hadde blitt for stor og tung, og derfor ble den delt i Firefox - som er en ren og lett nettleser, og Thunderbird - som er en ren og lett epostleser.

Ikke Microsoft, ingen Exchange


Thunderbird har støtte for det meste vi kan tenke oss utenom Exchange, og det er nok hovedgrunnen til at den best kan anses som en konkurrent til Outlook Express - gratisversjonen av Office Outlook.

Fordelen med å bruke Thunderbird i stedet for Microsofts løsninger er mange, men "ikke Microsoft"-argumentet vil nok veie tyngst for svært mange.

Tryggere og raskere


Outlook (og -Express) har støtte for javascript og Visual Basic-funksjoner som i enkelte tilfeller gjør at viruser kan starte uten at du åpner noen vedlegg - som er umulig i Thunderbird. Utbredelsen av Outlook-programmene gjør dem også til beleielige målskiver for virus- og ormskribenter.

Thunderbird har en langt bedre søkefunksjon - som er en nødvendighet for de av oss som har mange eposter og trenger å finne dem raskt. I Outlook-variantene kan et enkelt søk gjennom store mengder eposter ta en liten evighet, men i Thunderbird tok et søk gjennom 1079 eposter et knapt sekund.


Enkelt bytte

Det største problemet med å bytte mellom epostprogrammer er alltid at det blir problemer med å importere innstillingene og selve epostmeldingene fra den gamle epostleseren. Thunderbird hadde ingen slike problemer på PCen, men er kranglete på Mac OS X.


For å gjøre det spesielt enkelt for nye brukere å bytte til Thunderbird, har det et enkelt grensesnitt som får deg til å føle deg som hjemme med en gang. I tillegg har det tre forskjellige layouter - den ene er en "ren kopi" av layouten til Outlook 2003 med sideveis lesing.


Filtrering og søppelpost

I tillegg kommer smarte filtre, som lar deg velge hvilken epost du vil se "i farten." Et klikk på rett sted skjuler alle epost som ikke passer, for eksempel fra personer som ikke står i adresseboken din, eller som du allerede har lest.

Egenskapen som utviklerne skryter aller mest av er faktisk søppelpost-sorteringen, som lærer av dine egne handlinger etter hvert som klassififiserer eposter som "spam."

Det innebar at mesteparten av søppelposten slapp inn i innboksen vår under denne kjappe testen, men etterhvert som vi fortalte programmet hva vi ikke ville ha i løpet av dagen, kom det stadig mindre av det.

Det tok oss en del tid, og mange meldinger som vi faktisk vill ha ble sortert ut. Men med litt mer tid sammen med thunderbird tror vi faktisk at dette kan bli veldig bra!

Nyhetsgrupper og RSS


Vi kommer heller ikke utenom å nevne Thunderbirds RSS-støtte og at den i likhet med Outlook (og -Express) lar det titte på nyhetsgruppene på Usenet.

Det mest spennende er RSS. Her får du muligheten til å lese nyheter og blogger direkte i epostklienten din - ved at overskriftene fra nye artikler på for eksempel DinSide data detter i innboksen din når side oppdateres.

Ser du en spennende overskrift er det bare å klikke på den, og så får du nyhetssaken (i HTML) direkte i Thunderbird.

Flott program, men noe småplukk


Det er lite å utsette på Mozillas Thunderbird-klient, og når sant skal sies er vi nok en gang overrasket over at åpen kildekode klarer å produsere et såpass modent og velpolert program på første forsøk. (I virkeligheten har programmet faktisk blitt testet åpent i årevis allerede.)

Det eneste problemet vi støtte på (bortsett fra Exchange), er at programmet en gang klarte å vise html-melding som ren tekst. Dermed fikk vi en rekke uforståelige bokstaver og html-kode på skjermen i stedet for bilder og formatert tekst. På det andre forsøket gikk det derimot helt greit igjen.

Thunderbird byr på kraftige søkefunskjoner, beskyttelse mot mange ormer og et tilsynelantende svært godt søppelpost-system. Det eneste som mangler for at det kan anses som en seriøs konkurrent til Outlook er nettopp Exchange, og en delt kalenderfunksjon.

Så er Thunderbird også gratis, til tross for at det har så mange gode egenskaper at vi nesten får lyst til å betale for det allikevel.

Se større bilder av Thunderbird her
Last ned Thunderbird 1.0 fra Mozilla Norge