Movie Maker 2 på testbenken

Movie Maker 2 på testbenken

Programmet er altså gratis, men hvor langt kommer man? Hvordan fungerer det i praksis, og hva slags filmer kan man egentlig lage?

Publisert
Sist oppdatert

Vi har skrevet om de tidligere versjonen av Microsoft Movie Maker tidligere, i en sammenligning med Apple sitt iMovie- program. Denne sammenligningen kan du lese i denne artikkelen.

Konklusjonen den gang, for nesten et år siden, var at ingen av programmene var på høyde med konkurrerende produkter i lavprisklassen. Men nå har det altså skjedd en oppgradeiring Windows Movie Maker - til versjon 2.

Installasjon

Vi har installert beta-utgaven, så det endelige produktet vil sannsynligvis oppføre seg annerledes. Men vi vil bemerke at programmet uoppfordret startet konvertering av filbiblioteket som hørte til allerede eksisterende prosjekter vi hadde liggende fra versjon 1. Det gjorde at programmet gikk i heng, og vi måtte avbryte det manuelt.
Ellers gikk installasjonen smertefritt.

Kraftige forbedringer

Når det gjelder grensesnitt og redigeringsmuligheter har programmet blitt langt bedre enn i forrige versjon. Nå opererer det med forskjellige oppsett av tidslinjen, som er svært praktisk.

Movie Maker 2 på testbenken


Den ene, Storyboard, er ikke tidsproporsjonal, men har klipp og overganger liggende etter hverandre i en kjede. Her er det bare å dra og slippe effekter og overganger på eller mellom klippene. Du ser dessuten overgangen/effekten umiddelbart i visningsvinduet.

Movie Maker 2 på testbenken


I tidsproporsjonal redigeringsmodus, Timeline, kan du endre start og sluttpunkt direkte på klippet, og på samme måte splitte det i to slik at du kager to nye klipp.

Metoden er forbilledlig enkel, det er bare å klikke, holde og dra i kanten av klippet til du kommer til stedet du vil klippe inn eller ut, og splitt gjøres ved å trykke på et lite ikon under visningsvinduet.

I dette oppsettet justerer du også posisjoner og lengde på overtoninger og andre effekter som strekker seg over tid.

Det er sparsomt med redigeringsmulighetene for selve bildebehandlingen, som endringer av lys, oppløsning og grafiske effekter. Det dreier seg om å velge en effekt, og det er det.

Du kan også rotere klipp, eller kjøre dem i dobbel eller halv hastighet, men det er hele tiden snakk om faste innstillinger. Den eneste muligheten er å kombinere effekter eller bruke dem flere ganger på samme klipp.

Titler og annen teksting er enkel og funksjonell. Her er også de kreative mulighetene begrenset, slik at resultatet uansett blir ganske akseptabelt...

Lydredigering er begrenset til opptak av kommentar og import av lydfiler, samt justering av volum og fade in/ut.

Formater

Alternativene for visningsformater begrenser seg til formater støttet av Windows eller tilbakespilling til DV-kamera.

Det er ingen støtte for VideoCD eller SVCD, eller DVD for den saks skyld.

Movie Maker 2 på testbenken


Derimot er det støtte for HighM.A.T. (High-performance Media Access Technology) som er det nye formatet for visning av mediafiler som støttes av Microsoft og Matsushita (Panasonic).

Etter hvert vil frittstående spillere håndtere dette formatet, men ikke produkter som er tilgjengelige i dag.

Du finner mer info om HighM.A.T. her.

Vårt 15-minutters testprosjekt tok omtrent 25 minutter å kode og brenne til CD, på en Athlon XP1800+. Bildekvaliteten var faktisk meget bra, det eneste vi reagerte på var artefakter i overgang mellom kraftig rødt og hvitt. Derimot var det langt mindre pikselering ved hurtige bevegelser enn i de MPEG-enkoderne vi har brukt.

Konklusjon

MovieMaker er et klart bedre produkt, med høy brukervennlighet og et godt utvalg relevante redigeringsmuligheter.

Likevel er det påtagelige begrensninger, spesielt hvis du vil lage filmer som skal vises på TV koblet til en DVD-spiller. Da trenger du fremdeles ekstra programvare.

Betaversjonen kan du laste ned her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer