Mount Rainier skal begrave disketten for godt

Philips og Microsoft mener at CD-brenning er for komplisert. Men det skal det bli en forandring på allerede fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle CD-brennere fra Philips som produseres etter nyttår vil være basert på selskapets EasyWrite-teknologi, som egentlig betyr maskinvarestøtte for det nye Mount Rainier-formatet. Mount Rainier er egentlig et spesielt sett instruksjoner for lagring og behandling av data på CD, som skal gjøre CD-brennerprogrammer overflødige.

Snart slutt på disketter

Formålet med Mount Rainier-formatet (også kalt CD-MRW) er å gjøre CD-ReWriteable-plater (og senere skrivbar DVD) like brukervennlige lagringsmedier som vanlige disketter, gjennom støtte for lesing, skriving, sletting og formatering av CDRW-plater direkte i operativsystemet. Dermed blir funksjonaliteten den samme for CDRW-plater som for en diskett eller harddisk.

På den måten håper man at CDRW-plater endelig kan bli en fullgod erstatter til de gamle 3.5"-diskettene.

Hørt den før..?

Selve tankegangen er slett ikke ny; det finnes allerede en rekke løsninger på markedet som tilbyr lignende funksjonalitet gjennom spesiell programvare og drivere (for eksempel DirectCD fra Roxio). Problemet med løsningene er først og fremst at de er proprietære.

Mount Rainer tar derimot sikte på å bli en standard, og i motsetning til dagens løsninger kan platen kan skrives til umiddelbart etter at den er satt i spilleren. Mount Raineier skal i tillegg være tryggere, ikke kreve spesielle installasjoner, og musikkopptak gjort med en Mount Rainier-brenner kunne spilles av på alle vanlige CD- og DVD-spillere.

For både PC og Mac

image: Mount Rainier skal begrave disketten for godt

Ved å implementere støtte for CD-MRW direkte i operativsystemet slipper du å finne frem til riktige drivere for brenneren, og du trenger heller ikke å bruke et brenneprogram for å overføre filer.

Både Microsoft og Apple har snart klar Mount Rainier-støtte til sine nyeste operativsystemer, henholdsvis Windows XP og MacOs X. Disse vil bli tilgjengelig som nedlastbare oppdateringer for operativsystemene.

Spesifikasjonen er også utarbeidet med tanke på Linux, og med ivrig programmererstøtte verden rundt tar det neppe lang tid før Mount Rainier også kan brukes under Linux.

Du skal også kunne lese CDRW-plater som er produsert etter den nye standarden i tidligere operativsystemer, som Windows 98 og ME, ved å installere en universell driver. Denne driveren vil bli gjort tilgjengelig samtidig med lansering av de første nye brennerne.

Bred støtte

Bak Mount Rainier står selskapene Philips, Compaq, Sony og Microsoft. I tillegg har en rekke uavhengige utviklere deltatt i The Mount Rainier Technical Group.

Mange av de store maskinvareprodusenter har for lengst uttrykt sin støtte til formatet, som Dell, Hitachi, Roxio, Matsushita, LG, Acer and Gateway.

Her finner du Mount Rainiers offisielle sider.

Andre kilder:
CDRW Central
CDR-Info
IDG

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!