Mot slutten for piratnettverkene?

De mektige musikkorganisasjonene klarte å kneble P2P-nettverket Audiogalaxy ved å true bakmennene med astronomiske pengebøter, men har hatt større problemer med nettverkene som fungerer helt uten sentrale servere. Nå kan det se ut som om de har funnet en effektiv metode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diskusjonen om fremtiden for FastTrack, OpenNap, Gnutella, iMesh og de andre P2P-nettverkene går høylytt på nyhetsgrupper og chattegrupper på nettet for tiden. Noe er i ferd med å skje. Oftere og oftere viser det seg at sanger og filmer som du laster ned, viser seg å være noe helt annet enn hva du trodde på forhånd.

Råtner på rot

I følge Silicon Valley-avisen Mercury News er det slett ikke tilfeldig. Store plate- og filmselskaper har nemlig i stillhet opprettet store "geriljagrupper" med formål å forurense nettverkene med millioner av falske kopier av populære sanger og filmer. Dermed gjør de det vanskeligere for piratene å finne de ekte filene, og håper at nettverkene i neste omgang vil råtne på rot.

Darrel Smith, som arbeider med det populære fildelingsprogrammet Morpheus, sier i en kommentar til avisen at han oppdaget de første tilfellene av "lurefiler" for et år siden, men at han trodde det dreide seg om tenåringer som bare ville skape frustrasjon blant brukerne av nettverkene. Men de tre siste månedene har spredningen regelrett eksplodert, sier Smith.

I følge Mercury News vil du nå neppe finne en eneste MP3-fil fra Billboard Top 100 som ikke finnes i en rekke forskjellige filstørrelser og versjoner, de fleste falske. Disse musikkfilene er enten fylt med stillhet eller 30-sekunders looper fra originalversjonen.

Over halvparten falske

Vi fikk selv bekreftet påstandene mandag, etter å ha gjort enkle søk i KaZaa på David Bowie, Oasis og Counting Crows, som alle nylig har lansert nye CDer. Etter å ha lastet ned det som tilsynelatende var tre fulle album, viste det seg at over halvparten av sporene var falske.

Taktikken fra plateselskapene kalles spoofing. I følge kilder i plateselskapene Mercury News har vært i kontakt med, er spoofing bare første skrittet på veien mot å gjøre det mer attraktivt å kjøpe en CD i butikken enn å laste ned fra nettet. Senere vil kanskje selve fildelingsprogrammene bli "infisert", for eksempel ved at søkeresultatene ikke gjenspeiler det du er på utkikk etter.

Fortsatt populært

I følge P2P-nyhetsavisen Slyck er det til en hver tid rundt to millioner brukere tilkoblet FastTrack(KaZaa, Grokster), det største av de gjenlevende P2P-nettverkene for utveksling av musikk og film.

Lenker:
Artikkel i Mercury News
Slyck P2P-nyheter