Mot slutten for JPEG?

NYHET: Glem JPEG. Nå er det snart HD Photo som gjelder.

Det er nå 15 år siden de første JPEG-bildene dukket opp på verdensveven, og standarden ble snart adoptert som det foretrukne bildeformatet for digitale fotografier. Men 15 år er lenge i den digitale tidsalderen, og nå kan det se ut til at vi snart vil få en arvtaker.

Halve størrelsen

Det nye formatet har fått navnet "HD Photo", og er egentlig en Microsoft-oppfinnelse, og ble først kjent som Windows Media Photo. Begge formater bruker sterk kompresjon for å få ned filstørrelsen, men i motsetning til JPEG skal HD Photo bli langt mindre skadet av sterk kompresjon i forhold til forgjengeren, i følge Microsoft skal du kunne få samme eller bedre kvalitet på halvparten så store filer (noen som kjenner seg igjen fra WMA/MP3-debatten?)

Her demonstreres kvalitetstapet ved kompresjon i 1:8-forhold. Fargene representerer tap av detaljer.
Her demonstreres kvalitetstapet ved kompresjon i 1:8-forhold. Fargene representerer tap av detaljer. Vis mer


I tillegg skal det være mulig å lagre HD Photo i "lossless" kompresjon, altså uten tap av bildedata, og samtidig være mulig å endre fargebalanse og eksponering på en måte som i dag kun er mulig med RAW-filer. Formatet får etternavn .hdp.

På vei

Windows Vista skal allerede ha støtte for å lese formatet, og Adobe Photoshop CS2 vil i løpet av de neste par månedene støtte det ved hjelp av en plugin. Så får tiden vise om Microsoft får med seg kamera-, skriver- og programvarebransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ha mer informasjon om HD Photo, finner du det hos Microsoft.

Kilder:
Computerworld.com, MSDN, Microsoft