WX50 og WX70 kommer i flere farger, og kan blant annet skilte med høy lysfølsomhet og kraftig zoom med optisk stabilisator.
WX50 og WX70 kommer i flere farger, og kan blant annet skilte med høy lysfølsomhet og kraftig zoom med optisk stabilisator.Vis mer

Mot slikt er mobilen sjanseløs

Sony er trygge på at det tradisjonelle kompaktkameraet har livets rett, også i disse mobiltider.

Hvis du er av dem som stadig foretrekker å ta bilder med mobilen og lar fotografiapparatet ligge igjen hjemme, er du ikke alene. Mobilene blir stadig mer habile på foto og video, og for mange er kvaliteten nå mer enn god nok til hverdagsfotografering.

For de store anledninger velger mange uansett speilrefleks- eller systemkamera, og dermed havner det klassiske lomme- og kompaktkameraet gjerne mellom to stoler.

Tøyer fysiske lover

Men de store kameraprodusentene vil ikke at det skal være slik, og derfor utvikles kameraene i kompakt- og lommeklassen stadig - og nye kameraer har nå egenskaper som vi for få år siden trodde var fysisk umulig. Og på enkelte områder lommekameraene den siste tiden har gjort sjumilssteg i forhold til mobilkameraene.

Nikon har for eksempel nettopp lansert et kompaktkamera med hele 42x optisk zoom.

– Mobiltelefonene kan ta gode bilder utendørs og i god belysning, men når lyset avtar blir de optiske begrensningene framtredende. Her er spesial-kameraene overlegne, forteller nordisk produktsjef for Sonys Cyber-shot-produkter, Alexandre Di Caro.

– I tillegg kommer den optiske zoomen, som stadig blir større, mens kun de færreste mobiltelefoner har zoom i det hele tatt, fortsetter han.

Under en pressevisning i København nylig, fikk DinSide-redaksjonen se noen av Sonys fremtidige kameramodeller, samtlige med svært kraftig zoom og optisk stabilisator, i tillegg til høy lysfølsomhet. Og svært kraftig zoom er ikke lenger ensbetydende med store kameraer. En av modellene vi fikk se fikk for eksempel plass i en sigaretteske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kodak går mot konkurs

To nye

Vi kommer tilbake med flere detaljer om dette og flere Sony-nyheter når de blir offisielle, men allerede nå er Sony på banen med to nye Cyber-shot-modeller, WX50 og WX70. Begge modeller har en følsom CMOS-sensor med en oppløsning på 16,2 megapiksler, som Sony lover skal sørge for meget lavt støynivå i bildene. ISO går helt til 12800, og du skal dermed kunne ta klare og skarpe bilder uten behov for blits, selv der lysmengden er svært begrenset.

Den optiske zoomen er på 5x, men kombinert med en teknikk Sony har kalt Clear Image Zoom skal zoomen kunne dobles uten å ødelegge bildekvaliteten, lover selskapet.

Forskjellen mellom kameraene er LCD-skjermen, som er noe større på WX70 enn WX50. Modellene skal være i butikkene i midten av mars, og veiledende priser er 1700 kroner for WX50 og 1990 kroner for WX70.

Mer om Sony