Mot ny nettleser-krig?

Firefox foretrekkes av stadig flere, men Internet Explorer har fortsatt et godt overtak. Nå kommer imidlertid Apple på banen med Safari for Windows, og en gammel storhet kommer også i ny versjon.

Nettleseren Safari er en standarddel av MacOS X, og har tidligere kun vært tilgjengelig for Apples egne maskiner. Safari er basert på åpen kildekode, og har nådd rundt 5% markedsandel i USA. Dette har Apple tenkt å øke betraktelig ved å porte nettleseren til Windows.

Den første betaversjonen av versjon 3 for Windows og MacOS er allerede tilgjengelig, men de første tilbakemeldingene kan tyde på at den er langt fra stabil. Slik gikk det for eksempel da vi forsøkte Safari for Windows i går:

Mot ny nettleser-krig?


Våknet opp av dvalen?

Tidligere denne uken dukket en annen gammel storhet opp i ny versjon, foreløpig også den i beta, nemlig Netscape Navigator. Versjon 9.0beta1 er basert på Firefox 2.0, og skal i følge utviklerne være mer "sosial" enn sine konkurrenter, blant annet med innebygd venne- og aktivitetsliste, samt integrert avstemning (ikke ulikt Kudos. For komplett oversikt over nyhetene, se her.

I motsetning til Safari virker Netscape 9 å være langt mer stabil i dette stadiet. Den finnes i versjoner for MacOS, Windows og Linux.

For 10 år siden var Netscape Navigator den desidert mest brukte nettleseren globalt, med 70-80% markedsandel. I dag er tallet rundt 0,13% i følge OneStat.com.

Mot ny nettleser-krig?


Hvis du ønsker å laste ned og prøve de to nettleserne selv, finner du Netscape 9.0 her, og Safari her