Moonscape Protection

Når alt går galt er det som regel for sent. Hvis du installerer en løsning for gjenoppretting, kan det meste gå galt uten at noen skade skjer. Vi har sjekket ut Moonscape Protection.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnet på produktet gir ikke umiddelbart noen assosiasjoner til datasikkerhet, men snarere til Apollo-ferden og gode romdrakter.

For mange databrukere er det sikkert like viktig som for romfarerne å være beskyttet mot uforutsette hendelser, selv om de er av mindre enn kosmisk format.

Bare programvare

Vi har tidligere testet et par lignende løsninger, som begge bruker maskinvare i tillegg til programvaren. Det første vi testet var Radix Protector og siden Teachers Smart Card. Av disse løsningene var Radix Protector den vi hadde beste erfaringer med, mildt sagt.

En programvareløsning er enklere å installere og rimeligere i innkjøp - hvis det fungerer.

Vår skepsis viste seg å være ubegrunnet, vi fikk ingen problemer på vår testPC med Windows XP.

Installasjon og oppsett

Installasjonen fra CD gikk helt etter oppskriften, og etter omstart kom vi rett inn i menyen for oppsett av beskyttelsen, før Windows startet.

Vi valgte hvilken disk som skulle beskyttes, og hvor mye plass som skulle reserveres. Den maksimale verdien var 1 GB, mens anbefalt var 500 MB. Vi synes dette virket lite, men det brukes jo smarte teknikker for å bare lagre endringer, det lages ikke noen full ordinær kopi av dataene.

For gjenoppretting kan du velge automatisk eller manuell, eller til faste tider. Du kan også velge å få opp en meny ved oppstart hvor du kan velge normal oppstart av Windows eller gjenoppretting.

Menyene for oppsett er forøvrig tilgjengelig både før start av Windows og fra oppgavelinjen i Windows.

image: Moonscape Protection

image: Moonscape Protection

Den som er ansvarlig for de beskyttede maskinene, kan når som helst logge seg på som Manager og installere programvare og vedlikeholde systemet. Deretter lagres maskinens status som et nytt gjenopprettingspunkt.

Andre logger seg på som brukere, og kan tilsynelatende herje fritt med maskinen.

Hærverk

Etter at vi hadde satt på beskyttelsen avinstallerte vi noen programmer, fjernet filer og ”ryddet opp” på harddisken. Totalt fjernet vi 3 GB data.

Så slo vi av maskinen og slo den på igjen, og valgte gjenoppretting i menyen.

Og vips, eller rettere sagt etter drøye 4 minutter med kverning før Windows startet opp, var maskinen akkurat som før vi begynte ”oppryddingen”.

Det er like utrolig hver gang.

Vårt inntrykk

Moonscape Protection fungerte utmerket på begge maskinene vi testet på. Riktignok ble ikke Windows’ egen System Restore aktivert igjen etter avinstallering av Moonscape. Dessuten tok gjenopprettingen lenger tid enn med Radix Protecor, som vi opplevde ikke brukte tid i det hele tatt. Men dette er bare pirk.

Bruksområdene er først og fremst offentlig tilgjengelige PCer, skoler og maskiner som brukes av mange forskjellige brukere i samme bedrift. Her anbefales automatisk gjenoppretting ved omstart, og enklere kan det neppe bli.

For hjemmebrukere og vanlig kontorbruk er beskyttelsen kanskje litt i overkant. Den krever i hvert fall tilleggsadministrasjon av oppdateringer og installasjoner, slik at det man faller tilbake på er relevant, og man slipper å oppdatere og reinstallere.

Som det jo er hele poenget å unngå…

Mer info finner du på Moonscapes nettsted

Programmet distribueres av Re-invest AS og listeprisen er 1 590 kroner. Rabatter innrømmes ved kjøp av flere lisenser.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!