Monter harddisken selv!

I en standard PC er det ikke lenger noen heksekunst å legge til nytt utstyr. Alt du trenger er en skrutrekker og litt praktisk sans. Vi har montert en Quantum Fireball SE 8.4 GB harddisk i vår test-PC Cinet PPI-500.

Vår test-PC er en standard minitårn-modell med et såkalt ATX-kabinett, men selv om det er en del forskjeller i hvordan PCer er konstruert, vil vår veiledning bringe deg i mål med de aller fleste PCer.

LES OGSÅ:

Tilbake til vår test-PC: For å åpne denne PCen, trenger du en mellomstor stjerneskrutrekker til å løsne fire skruer bak på PCen. For at du ikke skal få deg noen ubehagelige overraskelser må du være helt sikker på at PCen er slått av og at strømkabelen er trukket ut.

Når skruene er fjernet, løfter du lokket litt opp i bakkant og trekker det et par centimeter bakover. Deretter drar du det litt ut nederst og løfter det rett opp.

Forsiktig med statisk elektrisitet

En profesjonell PC-tekniker sikrer seg mot statisk elektrisitet ved at PCen er plassert på en jordet antistatisk matte, i tillegg til at det normalt benyttes et jordet armbånd.

Siden du antagelig ikke har tilgang til dette, må du være forsiktig med å ta på åpne komponenter og kontakter. For å få utlignet den elektriske forskjellen mellom deg selv og PCen, bør du alltid ta på en metalldel i PC-kabinettet før du kommer borti et kort eller harddisken.

Nå kan du finne frem harddisken

Først må du bestemme deg for hvordan du skal koble til harddisken. På alle moderne hovedkort finnes det to IDE-kanaler eller "-busser". De er representert med hver sin 40-pins kontakt på hovedkortet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må enten sette harddisken som "master" på sin egen kabel eller la den være slaven til en annen eksisterende disk. Ta harddisken ut av den antistatiske posen og kontroller innstillingene. Quantum har vært så forutseende å trykke harddiskens bryterinnstillinger på selve harddisken.

Monter harddisken selv!

Disse bryterinnstillingene beskriver en rad med såkalte "jumpere" (koblingsbøyler) bak på harddisken. Som bildet under viser, er de plassert mellom strømkontakten og IDE-kontakten.

Monter harddisken selv!

En jumper er bare en liten metallbit innpakket i plast som kobler to pinner sammen. Når en jumper er plassert, sier vi at den er på. Når jumperen er borte, er den av.

Både denne og de fleste andre harddisker er som regel innstilt som master fra fabrikken. Legg merke til at rekkefølgen bak på harddisken ser ut til å være motsatt av beskrivelsen. Rett til venstre for jumperen, er det en såkalt nøkkel-posisjon hvor det ene benet er klippet av. Denne posisjonen brukes ikke til annet enn å forklare deg plasseringen til jumperne. Nøkkel-posisjonen er merket som ”Key” i Quantums beskrivelse.

Hvor skal harddisken plasseres?

De fleste av dagens harddisker er av 3,5-tommers typen. Det medfører at de er lettest å montere i en brønn eller enhetsplass av samme størrelse. De fleste PCer har også større plasser, som er beregnet på 5,25-tommers enheter som f.eks. CD-ROM-lesere. Skal du montere harddisken i en slik plass, trenger du et monterings-sett til noen få tiere.

Vi har valgt å plassere harddisken nederst i en 3,5-tommers brønn som var ledig på vår test-PC.

Monter harddisken selv!
Monter harddisken selv!
Monter harddisken selv!

Ta harddisken og skyv den forsiktig inn uten å komme for mye borti ledningene til de andre enhetene.

Når disken er skjøvet så langt inn at de to skruehullene er synlig samtidig, fester du den med to skruer. Husk at harddisker normalt benytter skruer med litt større gjenger enn diskettstasjonen. Harddisken skal heller ikke skyves like langt inn som diskettstasjonen, siden den ikke skal stikke ut i fronten. Du må også feste harddisken fra den andre siden for å unngå unødvendige vibrasjoner.

I mange PCer er det ikke like lett å komme til fra den andre siden, men med en litt lang skrutrekker og tålmodighet går det stort sett bra. Pass også på at skruene som benyttes ikke er unødvendig lange. Det har hendt at veldig lange skruer er skrudd helt inn og til slutt skadet komponenter på harddisken. En skrue på 5 millimeter er akkurat passe.

Koble til IDE-kabelen

Når disken er ferdig montert må du koble den til. For enkelhets skyld begynner du med den innerste kabelen, som i dette tilfellet er IDE-kabelen.

I vårt eksempel har vi plassert disken som master med sin egen kabel. Den må da først kobles til nede på hovedkortet. Det er viktig at kabelen plasseres riktig vei: Den røde stripen på kabelen representerer pinne 1. På hovedkortet er pinne 1 enten merket med en liten pil eller et ettall.

Hvis merkingen er umulig å få øye på, kan du også prøve å se på baksiden av hovedkortet hvor pinne 1 har et firkantet loddepunkt i motsetning til alle de andre som er runde. De fleste hovedkort har også klippet av en pinne på IDE-kontakten. Noen få IDE-kabler har plugget igjen et tilsvarende hull på kabelen, slik at den ikke kan settes feil vei.

Når kabelen er forsvarlig festet til hovedkortet, må den kobles til harddisken. De fleste harddisker har en plastramme rundt IDE-kontakten slik at den treffer lettere. Normalt er pinne 1 på harddisken nærmest strømkontakten. Den røde stripen på kabelen skal altså vende den veien.

Koble til strømkabelen

En harddisk krever både 12 og 5 Volt for å fungere. Det får den fra PCens strømforsyning. Finn en ledig strømplugg og plugg den inn i harddisken. Hvis ingen uttak er ledige, trenger du en Y-kabel, som gjør om en av de andre uttakene til to nye.

Selve pluggen er slik utformet at den ikke kan monteres feil vei. Pass på at den skyves godt inn. Hvis pluggen skal trekkes ut igjen senere, må du være oppmerksom på at disse pluggene ofte sitter meget godt. Pass da på at du er forsiktig, slik at du ikke brekker kretskortet den sitter fast i.

Når alt er på plass, ser det slik ut:

Monter harddisken selv!

Etter at du har satt på lokket og alt er koblet opp, kan du slå på PCen. Hvis den ikke virker nå, er det stor sjanse for at du har satt IDE-kabelen feil vei. Da må du åpne PCen og sjekke denne kabelen grundig.

Oppgi disken i BIOS

Når PCen nå starter med ny harddisk, må du gå inn i PCens BIOS-meny. Den kan du starte ved å trykke en tastekombinasjon med én gang PCen starter. De fleste PCer vil skrive ut hvilken tast du må trykke på. Det er vanligvis Del, Insert eller Esc. Noen PCer benytter også Ctrl-Esc eller Ctrl-Alt-Esc.

Inne i BIOSen går du inn på valget "General Setup", som vanligvis står først på menyen. Der kan du oppgi opptil fire disker (Primary master, Primary slave, Secondary master og Secondary slave). I vårt tilfelle bruker vi sekundær master.

Det anbefales sterkt at du setter innstillingene på disken til AUTO hvis maskinen støtter dette. Da kan du være temmelig sikker på at maskinen bruker innstillingene som er anbefalt av harddiskprodusenten.

På noen hovedkort kan det være lurt å koble ut harddisk-innstillingene som ikke er i bruk. Da vil maskinen starte mye fortere fordi den slipper å lete etter harddisker som ikke finnes.

Til slutt går du ut av BIOS ved å lagre endringene. Når maskinen starter på nytt, skal den vise harddiskens produsent og typebetegnelse på skjermen under oppstarten. Når du ser denne meldingen, kan du fornøyd konstatere at du klarte jobben fint!

Partisjonere og formatere

Den nye disken må også partisjoneres i programmet FDISK og formateres med FORMAT-kommandoen. Det er en annen historie - som du kan lese om i en egen artikkel.