Monster eller Blaster - hvilket er det beste lydkortet?

Diamond Monster Sound MX300 konkurrerer med SoundBlaster Live! om å være det beste lydkortet på markedet. Vi har sammenlignet de to konkurrentene. Er det store forskjeller? Hva er forskjellig?

Diamond Multimedia har tatt opp kampen med Creative Labs. Begge tilbyr lydkort med avanserte finesser og de ligger begge i et behagelig prisnivå. Vi har installert kortet i noen maskiner og funnet ut litt av hvert.

Installasjon i gammel Pentium PC

Vi forsøkte først å installere Monster Sound i en av våre litt eldre test-PCer, med Pentium MMX på 200 MHz. Det var ikke vellykket, installasjonen fungerte ikke i det hele tatt.

Monster Sound er et Plug&Play-kort for PCI-bus. Når et slikt kort installeres skal hovedkortet og Windows kjenne igjen kortet og be om drivere som ligger på diskett, CD eller annet lagringsmedium. Det skjedde ikke i dette tilfellet – kortet ble rett og slett ignorert.

Vi forsøkte også å kjøre installasjonsprogrammet som ligger på CD, men dette stoppet konsekvent etter 66% av prosessen.

Vi ga opp forsøkene og valgte en av de mest moderne PCene vi hadde tilgjengelig – en Cinet Pentium III på 500 MHz.

Installasjon i en moderne PC

Her fungerte alt prikkfritt. Kortet ble gjenkjent og installasjonsprogrammet fullførte uten problemer.

Tydeligvis krever Monster Sound en moderne maskin. Vi har tidligere installert SoundBlaster Live! både i den eldre PCen og i en enda eldre PC (min gamle hjemmePC). Det har ikke vært noe problem.

Lyd og effekter

Vi koblet Monster Sound til vårt 4-kanals system fra Cambridge Soundworks, siden kortet har dobbelt sett utganger, på samme måte som konkurrenten. Det fungerte helt greit, etter at vi byttet om pluggene. Monsteret kaller utgangene 1 og 2, mens Blasteren også har forskjellige farger på kontaktene. Det følger også med et lite testprogram som identifiserer de fire kanalene slik at det hele blir satt opp riktig.

Lydkvaliteten på avspilling av musikk som wave-filer er helt topp. Her spiller høyttalerne en langt viktigere rolle enn lydkortet, og forskjellen mellom moderne lydkort er knapt mulig å registrere for de fleste. Ulikheter merkes nok bare i helt spesielle lyttesituasjoner, hvor PCen står i et annet rom og lyttingen gjøres med et topp HiFi-anlegg.

MIDI-lyder 2-2

MIDI-filer låt også helt greit, men ikke noe mer. Monster Sound bruker systemets minne for opplasting av lyd-data, på samme måte som SoundBlaster. Forskjellen er at Monsteret bruker det standardiserte, men ikke så utbredte formatet DLS, mens Blasteren foretrekker sitt eget format SoundFonts.

De to kortene låter litt forskjellig ved avspilling av MIDI-filer, men begge opererer med ganske like varianter av General MIDI-lydsettet. Det musikalske resultatet varierer helt tilfeldig, i stor grad avhengig av hvor bra MIDI-filen er laget, og av smak og behag.

Verken Blasteren eller Monsteret er spesielt godt egnet til et MIDI-studio. Dette kommer av at kontroll-programvaren er lagt mye mer til rette for spill og multimedia enn for musikk. Å laste opp forskjellige instrumentlyder, administrere forskjellige samlinger av DLS eller SoundFonts og plukke ut instrumenter fra disse, bruke flere forskjellige effekter på forskjellige lyd- og MIDI-spor – glem det.

Ekstrautstyr: 1-2

Både for Monster Sound. Og SoundBlaster Live! finnes det tilleggskort for tilkobling til digitalt lydutstyr. For Monster Sound finnes det et kort som heter MX-25 som gir deg en digital S/PDIF-utgang for tilkobling til an AC-3 dekoder. Dette er beregnet for bruk sammen med DVD-utstyr.

Blasteren har et tilleggskort med optiske inn og utganger. Dette er beregnet på brukere av MiniDisc og annet musikk/lydutstyr for kreativt bruk. Dessuten finnes den store versjonen av SoundBlaster, med S/PDIF inn og utganger, MIDI og flerkanals digital utgang.

Kampresultat: Avhengig av dine bruksområder

Monster Sound er helt klart beregnet på avspilling, mens SoundBlaster har flere muligheter for kreativt bruk. Dette gjelder både programvaren som følger med og tilleggsutstyret som finnes.

Er du interessert i å ”mekke” med lydopptak og redigering, er Blasteren mer egnet, på hobbynivå vel å merke. Dette har vi skrevet om i en tidligere artikkel.

Hvis du vil ha topp lyd for spill, multimedia og DVD er Monster Sound et like bra alternativ som SoundBlaster.

Prisen på Monster Sound MX300 ligger på ca. 995.- og det selges av de fleste forhandlere av PC-utstyr og multimedia.