MojoPac

Tenk å kunne ta med både Windows XP, Office, innstillinger og brukerfiler på iPoden eller minnepluggen. Det er fullt mulig - se hvordan.

Mobilitet er et av de viktigste stikkordene i den digitale hverdagen, og derfor har salget av blant annet bærbare PCer eksplodert de siste årene. Stadig blir PCene kraftigere, mindre og lettere, men det finnes klare grenser for hvor smått ting kan være uten at det går ut over brukervennligheten.

Det er her MojoPac kommer inn i bildet. Dette er en teknologi som lar deg bruke hvilken som helst USB2.0-lagringsenhet, for eksempel eksterne harddisker, minneplugger, MP3-spillere, til å ta med deg Windows, programmene, innstillingene dine og alle brukerfilene over alt. Plugg den inn i hvilken som helst PC med Windows XP installert, og MojoPac overtar showet.

Se Mojopack i aksjon

Det som egentlig skjer er at MojoPac kjører sin egen Windows parallelt, og helt uavhengig av hva som finnes på PCen den kjører på. Den blokkerer samtidig tilgangen til harddiskene på PCen, slik at endringer som skjer i MojoPac-windowsen ikke påvirker PCen overhodet. Det er med andre ord et helt trygt miljø, som kan inneholde alt av programmer, innstillinger og brukerfiler som du benytter til dagen. Nettverkstilgangen fungerer også som på hvilken som helst PC.

I motsetning til typiske virtualiseringsverktøy som emulerer maskinvare, får MojoPac-windowsen full tilgang til alt av fysisk maskinvare på PCen. Dermed oppnår du også full ytelse i alt av spill og programmer. Det eneste som kan være en begrensning på ytelsessiden er lese- og skrivehastigheten til lagringsenheten MojoPac-windowsen er installert på. Vi prøvde løsningen mot en minneplugg på 1 GB, og selv om denne er av den raske sorten ble det litt mer venting ved oppstart av programmer og åpning av filer enn normalt. Her vil en normal ekstern harddisk, iPod eller lignende gjøre jobben langt raskere.

Her kjører vi Windows direkte fra en minneplugg, uten at det blir lagt igjen noe som helst spor på verts-PCen.
Her kjører vi Windows direkte fra en minneplugg, uten at det blir lagt igjen noe som helst spor på verts-PCen. Vis mer


Slik fungerer det

Når du installerer MojoPac for første gang vil den lage sin egen Windows-installasjon på lagringsenheten. De nødvendige filene henter programmet fra verts-PCen, du trenger dermed ikke å ha Windows-CDen tilgjengelig. Denne prosessen går raskt, det er totalt ikke mer enn rundt 55 MB som overføres.

Det er med andre ord en lettutgave av Windows du får, de eneste standardprogrammene som følger med er Internet Explorer, Outlook Express,Windows Media Player, notisblokk, Paint, standardspillene og noen andre applikasjoner som kun sørger for basisfunksjonalitet. Men det skal imidlertid være tilstrekkelig for å kunne installere det aller meste av aktuelle windowsprogrammer, inkludert Office 2003, Lotus Notes, Photoshop CS2, Nero Burning ROM osv.

Tar du en titt på lagringsenheten i Utforsker, vil du se at den har fått samme mappe- og filstruktur som C: på PCen, med mappene Documents and Settings, Program Files og Windows.

På rotnivå ligger også MojoPac-oppstartsfilen, som du dobbelklikker for å starte den uavhengige windowsen. Du får beskjed om å logge deg inn, og i neste øyeblikk er du klar til å begynne arbeidet. Du kan deretter enkelt svitsje mellom de to kjørende windowsene ved å trykke på knappen i menylinjen som ligger øverst i programvinduet.

For å bruke løsningen kreves imidlertid altså Windows XP, men en versjon som støtter Vista skal være på trappene. Eksisterende kunder skal kunne oppgradere uten kostnad.

Gratis prøveversjon

MojoPac koster 49 dollar (ca 300 kroner) for én installasjon. Den kan i tillegg flyttes mellom lagringsenheter inntil to ganger. Dersom du trenger å installere MojoPac på flere enheter kan du kjøpe tilleggslisenser som koster 29 dollar pr stk (ca 170 kroner). En gratis prøveversjon er også tilgjengelig.

Og så trenger du en ekstern lagringsenhet da, med minimum 128 MB ledig kapasitet - og med USB 2.0-grensesnitt, men skal du installere Office og ha plass til musikkfilene dine skader det ikke med langt større kapasitet, og pass på at filformatet enten er FAT32 eller NTFS.

Se Mojopac i praksis

For mer informasjon, se mojopac.com.

(Artikkelen ble første gang publisert juni 2007)