Modem, ISDN eller?

Er det tilstrekkelig med modem? Er ISDN så mye bedre, er ikke det allerede gammeldags og bortkastede penger? Er det ikke bedre å heller vente med å bruke penger på tilgang via kabel-TV eller ADSL?

Blant datanerder og selvoppnevnte teleeksperter diskuteres det til en hver tid heftig om hva som er Den Beste Teknikken I Verden. Problemet for en hjemmebruker har kanskje ikke den samme rekkevidden. Her er det i første rekke snakk om å velge en fornuftig løsning til et fornuftig prisnivå, og som passer til den øvrige families bruk av teletjenester.

For norske brukere er det bare to former for tilknytning til Internett som er tilgjengelig over hele landet - modem eller ISDN. De eksisterende telefonledningene brukes i begge tilfellene, men teknikken er forskjellig.

Det er også mulig å få tilgang til Internett ved å bruke kablingen som distribuerer Kabel-TV, men dekningen varierer veldig, og er for tiden begrenset til deler av de mest tettbygde strøk i landet.

Et annet alternativ som er underveis, er ADSL. Dette tilbudet bruker også telefonledningene, men er langt raskere enn både modem og ISDN. Foreløpig er dette på forsøkstadiet hos Telenor, og tilbys foreløpig bare i begrenset omfang til bedriftskunder. Prisen er på nivå med fast tilknytning, det vil si mange tusen kroner i måneden, avhengig av hastighet og antall brukere som skal ha tilknytning.

For private brukere med vanlige lønnsinntekter er ADSL helt uaktuelt i dag, men dette kan forandre seg i løpet av få år. Dette avhenger i stor grad av utviklingen av fri konkurranse på markedet for teletjenester. Dette markedet er ganske turbulent for tiden, og blir neppe roligere i fremtiden.

Alternativ 1 - en vanlig telefonlinje og et modem

Dette er den aller enkleste løsningen, hvis du har en vanlig telefonlinje hjemme. Kjøper du en PC med modem, så er dette allerede installert i maskinen og klargjort for bruk. Det første problemet er å koble ledningen fra PC til en ledig telefonkontakt. Det kan hende at du må ha en lengre ledning enn den som følger med. Det kan også være nødvendig med en splitt-ledning eller plugg, som gjør at du kan ha både telefonen og PCen tilkoblet samtidig.

Derfor bør du sjekke følgende:

· Er det en telefonkontakt i nærheten av det stedet PCen skal stå?
· Hvor lang ledning trenger du og hvor lang ledning følger med PCen?
· Er det en ledig telefonkontakt eller trenger du en splitter?

I bruk

Det største ankepunktet mot løsningen med én linje og modem er at du sperrer for annen bruk av telefonen. Hvis du bor alene, og har mobiltelefon i tillegg, er det til å leve med. Har du familie, blir det fort krangel om bruk av telefonlinjen.

I tillegg til dette er selve oppkoblingen treg. Det tar forholdsvis lang tid for modemene i begge ender (hjemme hos deg og hos internett-tilbyderen) å komme overens og bli enige om hvordan de skal kommunisere. Vi snakker her om bortimot et minutt, avhengig av kvaliteten på linjen. Dessuten hender det oftere at kommunikasjonen blir brutt ved bruk av modem enn ved andre løsninger - teknikken er mer følsom for støy og forstyrrelser.

Det som tidligere var fordelen med å velge modem, var prisen. Selve modemet var billigere enn en tilsvarende ISDN-enhet, men det er ikke lenger tilfelle. Du får dag enkle ISDN-kort, som er billigere enn modem.

Velger du modem slipper du også kostnaden ved å legge inn ISDN, og den faste abonnementsavgiften for en vanlig telefonlinje er selvfølgelig lavere enn et for et ISDN-abonnement. Vanlig telefon koster i skrivende stund 149.- pr. mnd. mens ISDN koster 219.- pr. mnd. Forskjellen er altså beskjedne 70 kroner pr. mnd.

Alternativ 2 - ISDN linje og ISDN-adapter for PC

Etter at Internett ble allemannseie har også ISDN endelig blitt populært. At Telenor etter hvert har satt ned prisen vesentlig er heller ikke uten betydning. Med ISDN får du to linjer inn i huset, og familien kan både være oppkoblet mot Internett og snakke i telefonen samtidig.

Å legge inn ISDN koster ordinært 990.-, men her lanseres det stadig forskjellige kampanjer og gjør-det-selv-alternativer. Sjekk dagens tilbud før du bestiller!

Telenor, eller du selv, monterer en liten boks med to utganger et egnet sted på veggen. Her kan det bare kobles til ISDN-apparater, som ISDN-telefon, ISDN-kort eller adapter for PC eller annen ISDN-enhet.

For å bruke de gamle telefonapparatene, og kanskje den gamle telefaksen, må du ha en adapter. Dette er en boks som kobles til den ene ISDN-kontakten. Denne boksen har gjerne to analoge utganger for "gammeldagse" apparater, og hver utgang tildeles sitt eget telefonnummer.

Velger du å bruke dine gamle telefonapparater, kobles den ene analoge utgangen på adapteren til de eksisterende telefonledningene i huset/leiligheten. Her brukes gjerne det gamle telefonnummeret. Den andre analoge utgangen kan kobles til den gamle telefaksen, hvis du ikke allerede har parkert den for godt. Her brukes det andre, nye nummeret, som du får som en del av ISDN-abonnementet.

Priser og varianter

De fleste ISDN-løsninger for PC er i form av et kort som sitter inne i PCen.
Bestiller du en hjemmePC med ISDN-kort, er dette gjerne ferdig installert av produsenten, på samme måte som et modem.

I skrivende stund koster det billigste ISDN-kortet, et Asuscom PCI, 316 kroner hos PS Data, mens det billigste modemet på PCI-kort, Billion V.90, koster 395.- hos Komplett Data. Sjekk forøvrig alltid dagens priser...

Prisene kan også være helt nede på 1 (en) krone, med dette er alltid et lokketilbud i forbindelse med binding til en leverandør.

Du finner også ISDN-kort/bokser i langt dyrere utgaver, men det er helt klart at ISDN-utstyr til PC ikke lenger må være en dyrere løsning enn modem.

Det praktiske problemet med kontakter og ledninger kommer også her inn i bildet. Hvis du ikke har ISDN-kontakten i nærheten av PCen, kan du ofte greie deg med å kjøpe en lengre ledning. Du kan også montere fast ledning, og sette opp nye ISDN-kontakter i et annet rom. Da anbefaler vi sterkt at du kjøper en ferdig pakke i telebutikken, som inneholder alt du trenger og bruksanvisning.

Hvis du bare trenger flere ISDN-kontakter, og ikke lengre ledning, kan du kjøpe en boks som kalles "ISDN minibus". Denne virker som en fordeler med fire ISDN-kontakter .

Derfor bør du sjekke følgende:

· Er det en ISDN-kontakt i nærheten av det stedet PCen skal stå?
· Hvor lang ledning trenger du og hvor lang ledning følger med PCen?
· Er det en ledig ISDN-kontakt eller trenger du flere?

I bruk

Når alt er koblet opp er det like enkelt å sette opp PCen for Internett med ISDN som med modem, det er stort sett bare å taste inn navn og nummer - resten er automatisk. Det er en del tilleggstjenester som kommer med mange ISDN-kort eller bokser, men disse er det ikke nødvendig å bry seg om. Selv har vi klart os fint uten.

Det som er det mest påfallende hvis du tar i bruk ISDN etter å ha brukt modem, er at det tar mye kortere tid å koble seg opp. Vi snakker om typisk mellom 5 og 10 sekunder, mens modemet gjerne bruker nesten ett minutt.

Samtidig er ISDN-forbindelsen langt mer stabil både i oppkobling og i drift. Bruk av modem er langt mer avhengig av kvaliteten på signalet i ledningen. Den kan variere med vær, vind og aktiviteter i solflekkene, og da får du ikke topp hastighet. ISDN er svært stabil - du får alltid 64 kbps.

ISDN-hastigheten på 64 kbps virker ikke imponerende for dem som er vant til 100 mbit nettverk på jobben, med fast oppkobling mot Internett på 1 mbit eller 512 kbit linje. Likevel er ikke den opplevde forskjellen så stor, siden det er så mange andre flaskehalser på nettet. Det er først og fremst ved nedlastning av store filer på nære nettsteder med høy kapasitet, at ISDN-kapasiteten virker lav.

Dobbel hastighet

Hvis du trenger større kapasitet enn det du får med vanlig ISDN, kan du bruke begge kanalene samtidig og oppnå 128 kbps. Det støttes ikke av alle ISDN-kortene, så sjekk dette før du kjøper.

Du bør også sjekke med din internettleverandør om du kan bruke begge linjene med den abonnementstypen du har.

Hvordan du setter opp Windows til å bruke begge kanalene finner du under Windows Hjelp. Gå til Start, Hjelp og søk på ISDN.

Vår anbefaling

Etter å ha brukt ISDN hjemme i halvannet år, og modem på den bærbare når vi er ute og reiser, er vi over hodet ikke i tvil: ISDN er en langt mer behagelig løsning enn modem. Det koster bare litt mer, og det er det absolutt verdt.