Mixmeister

Med dette programmet er det nesten skremmende lett å lage proffe mixer som selv den mest erfarne DJ vil måpe av!

[Første gang publilsert i mai 2007] Å jobbe som DJ er slett ingen spøk - du har omtrent kontinuerlig dårlig tid. Bare å finne neste sang, som må matche den som spilles både med tanke på tempo og toneart, kan være slitsomt nok, og deretter har du kun kort tid til å få de to til å passe sammen til en flytende og fin overgang.

Med Mixmeister kan du ta det med ro, hvis du heller vil det. Siden du sitter i ro og mak foran PCen, kan du finpusse på overgangene til den store gullmedaljen, og når du er klar, kan du brenne ut hele miksen på CD. Liker du derimot det stressende liv, og har to lydkort på PCen, er det også fullt mulig å kjøre livesett via Mixmeister.

Mixmeister


Så - hva er det Mixmeister har å by på?

Mye god automatikk

Undertegnende har ikke brukt Mixmeister siden versjon 3, og mye har forandret seg siden den gang. Det som kanskje er det beste med programmet, er hvor mye av jobben som gjøres automatisk.

Etter å ha startet programmet for første gang, er en naturlig begynnelse å importere sanger inn i musikkbiblioteket. Så fort de blir importert, blir de satt i kø for analysering. Mixmeister analyserer både BPM, men også toneart for hver sang. Analysefasen tar ca. 10 sekunder pr låt, så det kan være greit å være litt selektiv med hvilke sanger du importerer inn i programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mixmeister


Bildet over viser hvordan Mixmeister har analysert noen sanger. Med automatisk gjenkjenning av tempo og toneart er det mye lettere å mikse så det høres bra ut - ikke alle tonearter passer sammen med hverandre, men tommelfingerregelen her er at du kan se på feltet keycode og mikse sanger som enten har samme keycode eller ett siffer høyere eller lavere tall (f.eks. 5A-4A eller 1B-2B), noe du kan se en illustrasjon av i følgende diagram (du kan også endre key på en sang uten å endre tempoet):

Faksimile fra harmonic-mixing.com
Faksimile fra harmonic-mixing.com
Vis mer


Mixmeister


Ferdigdefinerte overganger

Gitt at programmet har gjenkjent takt og tone korrekt, kan du faktisk lage relativt proffe overganger med svært lite jobb. På bildet til høyre ser du de ferdigdefinerte overgangene du kan velge blant, men det er selvsagt fullt mulig å få til akkurat det du vil selv.

For - vi har ikke kommet til hovedvinduet ennå. Det ser sånn ut:

Mixmeister


På figuren har vi markert de mest spennende delene av hovedvinduet, foruten den grafiske fremstillingen av sangene, selvsagt. Med solo-knappen kan du kun spille den aktuelle sangen - kjekt hvis du skal taime punktet for når sangen skal mikses ut eller inn. Du kan lett markere et start- og sluttpunkt for en loop i sangen og få denne sekvensen til å repetere seg over flere takter og opprette/dra i volumpunkter for å tilpasse volumet på sangene som mikses.

Men, det er ikke bare volumet som kan justeres. Du kan også sette inn markører for å øke/senke tempoet (altså slik at sangen går raskere eller fortere uten at tonen blir lysere/mørkere), samt styre bass, diskant og mellomtone hver for seg.

Mixmeister


Manuelle tilpasninger

Det er ikke alltid automatikken treffer riktig - som regel kalkuleres BPM riktig, men taiming på slag og takter kan ofte være feil. Da bruker du song slicer-verktøyet som er den nederste delen av hovedvinduet. Her kan du flytte beaten slik at den treffer riktig, og ved hjelp av en metronom som tikker slik: tikk-takk-takk-takk, tikk-takk-takk-takk, får du hjelp til å posisjonere den slik at taktstart stemmer med sangen. Når det er gjort, kan du lagre modifikasjonen (gjør ingenting med MP3-fila, selvsagt) slik at fremtidig bruk av sangen går smertefritt.

I tillegg finnes en drøss av effekter, som panorering mellom stereokanalene, ekkoeffekter, reverb og annet. Som du ser på bildet under er det ganske mye du kan boltre deg i for å få til de mest vanvittige lydeffekter:

Mixmeister


Den ferdige miksen kan du så eksportere til MP3, brenne på plate (med sporseparasjon der hver sang gjør sin entré), sende som webcast eller spille live, selvsagt (best med to lydkort). Vi skulle selvsagt gjerne ha lagt ut noen lydsnutter for å skryte litt, men den slags er jo ikke lov sånn uten videre.

Mixmeister finnes i tre versjoner - den vi har testet er studio-versjonen, som koster $170 (drøye tusenlappen) for dobbel-lisens. Det finnes også en lettere variant, "Express", som mangler en del funksjoner og koster $50, og har du mye penger til overs kan du gå for Fusion-versjonen, som også inluderer bruk av video. Du kan sammenligne funksjoner på denne siden.

Alle versjonene kan testes i en 30-dagers prøveperiode, men med restriksjoner. Blant annet får du en damestemme i tide og utide over miksene du lager, og du kan maksimalt brenne ut ti mikser på CD.