Denne kompakte PC-en kommer helt uten vifter, til tross for relativt kraftig innmat. Foto: CompuLab
Denne kompakte PC-en kommer helt uten vifter, til tross for relativt kraftig innmat. Foto: CompuLabVis mer

Mintbox 2 er en vifteløs, fullblods PC

En av de mest spennende vi har sett.

Hvis du er fan av stasjonær PC-teknologi trenger du ikke lenger en svær kasse stående på gulvet eller ved siden av skjermen. Utvalget av AIO-PC-er med alt innebygd i skjermen og frittstående mini-PC-er er stort, og stadig dukker det opp mer og mer interessante modeller.

ULV i fåreklær

Mintbox 2 hører definitivt med i den kategorien. Utseendemessig minner den kanskje mer om en ruter enn en PC, ikke minst størrelsesmessig med sine 19 cm (dybde) x 16 cm (lengde) x 4 cm (høyde). Kabinettet er av aluminium, og hele konstruksjonen fungerer som en kjøleribbe. Takket være denne løsningen er Mintbox 2 helt uten vifter - og dermed lydløs. Vekten er 1,1 kg.

Det synes vi er imponerende etter å ha sett på spesifikasjonene. På innsiden sitter nemlig en ULV (Ultra Low Voltage) Intel Core i5-3337U-prosessor på 1,8 GHz som kan økes til 2,7 GHz dynamisk når det er behov for det. Videre kommer PC-en med 4 GB RAM som kan oppgraderes til 16, og en 500 GB 2,5" harddisk som enkelt kan byttes ut med en SSD.

Trenger du mer lagringsplass har den også et mSATA-spor for SSD samt 2 eSATA-tilkoblinger for ekstern lagring.

Og det mangler ikke på tilkoblingsmuligheter. Her er både HDMI 1.4a- og DisplayPort 1.1a-utganger, to Gbit Ethernet-tilkoblinger, åtte USB 2.0/3.0-porter, COM-port, S/PDIF 7.1 surroundlyd-utgang, minijack for stereolyd inn og ut, og naturligvis støtte for både trådløst nett (b/g/n) og Bluetooth 4.0.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer med Windows-konkurrent

Mintbox 2 er en vifteløs, fullblods PC


Navnet "Mintbox 2" kommer av at dette er den andre PC-en fra det israelske selskapet CompuLab som er utstyrt med operativsystemet Linux Mint. Det betyr altså at PC-en ikke kommer levert med Windows, det må du eventuelt anskaffe og installere selv senere. Linux Mint er gratis, og en av de alle mest populære Linux-distribusjonene. Grensesnitt og virkemåte er ikke ulikt Windows 7. DinSide har omtalt Linux Mint en rekke ganger, sist ved lanseringen av versjon 15, "Olivia" tidligere i år.

PC-en kommer med hele 5 års garanti, og 5 prosent av salgsinntektene går uavkortet til å sponse videreutvikling av Linux Mint.

Mintbox 2 kommer i salg i USA i slutten av september, prisen vil ligge på 599 dollar hos Amazon (rundt 3.500 kroner). PC-en skal ifølge produsenten også komme i salg i Europa senere i høst, først gjennom Amazon.de. Om og når den kommer i norske butikker må vi komme tilbake til. Du finner mer informasjon om Mintbox 2 hos CompuLab.

Det finnes også vifteløse mini-PC-er på det norske markedet, for eksempel denne fra Shuttle.