Minolta DiMAGE 7

Minolta DiMAGE 7 imponerer med hele 5 megapixels. I tillegg er det et speilrefleks med hele 7x optisk zoom. Ikke rart at tusenvis av nyfrelste digitalentusiaster har ventet lengselsfullt på kameraet, som første gang ble vist i februar.

Minolta DiMAGE 7
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Minolta DiMAGE 7

DiMAGE 7 har mye til felles med vanlige speilreflekskameraer, ikke minst med sitt mylder av knapper, ratt og spaker for kontroll av kameraet.

LES OGSÅ:

Overraskende lett

Til tross for at DiMAGE 7 er et speilrefleks, er det oppsiktsvekkende lite og lett i vekt. Kamerakroppen er støpt i en magnesiumlegering og mesteparten av de ytre dekslene er i aluminium, men jeg synes likevel kameraet mangler de "semiprofesjonelle" egenskapene jeg hadde forventet ut fra de fenomenale spesifikasjonene. Grepet er glatt og lite, batterikammerets plassering gjør kameraet sidetungt og små irriterende glipp fra konstruktørene, trekker brukerkomforten ned.

På den annen side, har DiMAGE 7 akkurat de betjeningsorganene en erfaren SLR-fotograf vil etterlyse. Både automatiske og manuelle funksjoner sikrer full kontroll over eksponering, fokus, hvitbalanse og farger. Et histogram viser om bildet ble riktig eksponert, eller ikke.

Kraftig optisk zoom

DiMAGE 7 har 7x optisk zoom, tilsvarende 28-200 mm F2,8-3,5. I seg selv, meget imponerende spesifikasjoner, som følges opp med fremragende ytelser og 2x digital zoom. Nærgrensen er 50 cm ved normalopptak og 25 cm med telemakro.

Bildebrikken er en 2/3" CCD med 4,92 millioner effektive punkter, med maksimal bildeoppløsning på 2560x1920 punkter. Som alternative oppløsninger fins 1600x1200, 1280x96 og 640x480 punkter. Så vidt jeg husker er DiMAGE 7 dessuten det første kameraet i denne klassen som byr på både TIFF, RAW og JPEG formater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe tregt

Dessverre klarer ikke DiMAGE 7 mer enn 1,2 bilder i sekundet. Det er for magert for profesjonelle fotografer og når eksponeringen er gjort i TIFF eller RAW, blir kameraet låst inntil bildet er lagret. På et kamera av denne typen er det derimot overraskende og positivt at du kan gjøre videoopptak, riktignok uten lyd, men 60 sekunder lange sekvenser i 320x240 punkters oppløsning.

En blitz er nedsenket på toppen av kameraet. Den har alle de vanlige funksjonene og blitzmålingen har to arbeidsmetoder, ADI som evaluerer blender og avstand, samt TTL som analyserer motivet i henhold til et forhåndsblink. Kameraet har også blitzsko for tilpassede Minolta-blitzer. Lukkertidene dekker området 1/2.000 s til 4 sekunder.

Elektronisk søker

DiMAGE 7 er ikke et ekte speilrefleks, men har i stedet elektronisk søker med eksakt søkerbilde og menyer. Søkeren aktiveres når du setter øyet inntil og kan vippes 90 grader oppover. Den har bare 71.000 punkter, som gjør bildet noe grovkornet. I tillegg til søkeren finnes en 1,8" LCD-skjerm med 112.000 punkters oppløsning. Den er godt beskyttet og har et belegg som reduserer reflekser i godt lys. Kameraet har også NTSC eller PAL videoutgang, slik at du kan vise bildene på en TV.

Vanligvis er batterikammeret integrert i grepet, men på DiMAGE 7 er det plassert under LCD-skjermen. Det gjør kameraet sidetungt. Dessuten er strømforbruket høyt, delvis på grunn av den elektroniske søkeren. Scandiafilm AS valgte innledningsvis å selge kameraet med fire alkaliske batterier. Det er for dumt, for batteriene rekker ikke til mer enn om lag tjue bilder! Vi har nettopp mottatt følgende hyggelige melding fra Scandiafilm: Minolta leverer nå høykapasitets ladbare batterier og ladere til Dimage 7 inkludert i pakken - uten tillegg i prisen.

Fenomenale farger

Minolta DiMAGE 7 er et meget spennende kamera med mange gode egenskaper. De manuelle innstillingene er, etter min mening, nærmest perfekte. Pluss også for 5 megapixels oppløsning i TIFF, RAW eller JPEG med fremragende farger og god skarphet, dog med noe mer bildestøy enn ønskelig i jevne fargeflater. Både den automatiske og manuelle hvitbalansen imponerte stort på DiMAGE 7.

Av svakhetene er høyt strømforbruk, treg autofokus, langsomt serieopptak og overeksponering de viktigste. Irriterende, men ikke like viktig, er det at du ikke kan ta et nytt bilde mens kameraet lagrer i TIFF eller RAW. Synd at du ikke kan laste ned bildene direkte til Photoshop uten å miste fargerom.

Konklusjon


Til tross for mindre ”konstruksjonsblundere”, høyt strømforbruk og noe overeksponering, oppviser dette kameraet fenomenale farger og mange sterke egenskaper.

Men helhetsinntrykket av DiMAGE 7 preges av for mye "plastikk"-følelse for et halvprofesjonelt kamera, idiotisk plassering av batterikammeret og dårlig plassering av stativfestet. Kameraet koster 15.000 kroner og det synes jeg fortjener en 8 for ”valuta for pengene”.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)