Minneproblemer?

Hei,

Jeg kjøpte nylig en Pentium III på 600Mhz med 128 MB RAM, noe som jeg trodde holdt. Men når jeg ser på statusen til minnet står det at bare 11% (24MB) System memory og 4% (5MB) Physical memory er ledig. Da har jeg til og med slått av antivirussjekker og det meste på systray. Er dette normalt? Hvis ikke, hva kan jeg gjøre med det?

Datadoktoren svarer:

For de aller fleste bruksområder er det tilstrekkelig med 128 MB minne. Hvis du driver med svært tunge oppgaver, som for eksempel billedbehandling med veldig store datafiler, kan det være lurt å sette inn mer minne. Andre tilfeller er bruk av mange store programmer samtidig.

Hva er ledig minne?

Når det gjelder de tallene du oppgir, forteller du ikke hvilket program de kommer fra. De høres uansett svært merkelig ut, og du kan sannsynligvis se bort fra dette.

Det er nemlig ikke slik at Windows gir deg ”ledig minne”. Windows legger beslag på hele minnet, for så å fordele resursene etter hvert som programmer og dynamisk lenkede moduler i programmene trenger plass.

Dette forandrer seg hele tiden etter som programmene kjører, når du veksler mellom programmer, minimerer programmer osv.

Hvis det ikke er nok minne, brukes harddisken som mellomlagring, og programmer og data legges på disk mens andre prioriterte oppgaver legges i minnet.

Dette er det eneste ”problemet” du kan støte på, og du vil både høre det og merke det på responsen når dette skjer. Hvis harddisken jobber svært mye i bakgrunnen, selv om du ikke ber om at data skal lagres eller leses, tyder det på at du har for lite minne.

Dette er igjen avhengig av hvilke programmer du bruker, siden de jobber forskjellig i forhold til å fordele data på disk eller i minne. Noen programmer er laget for å gi best mulig brukerrespons, mens selve prosesseringen legges i kø og gjøres i bakgrunnen. Andre programmer er laget for å gjøre jobben mest mulig effektivt, mens mer input fra brukeren må vente.

Hvordan dette fungerer i praksis er igjen avhengig av hvordan operativsystemet håndterer dette. Her er det stor forskjell på for eksempel Windows 98 og 2000, for ikke å snakke om andre operativsystemer. Men det skal vi ikke rippe opp i her..

Hva skal du gjøre?

Du skal ikke bry deg om disse tallene, det er i 99,9% av tilfellene ikke noen grunn til å gjøre noe som helst med Windows håndtering av disk og minne.

Du kan for sikkerhets skyld sjekke er at du ikke har noen Autoexec.bat eller Config.sys-filer, som legger beslag på minnet. Slett dem, eller ”parker” dem ved å gi dem andre filnavn, hvis de finnes. Unntaket er hvis du kjører DOS-programmer, eller gamle Windows 3.1-progammer som bruker DOS, men det er en helt annen historie.