Minneoppgradering gir blåskjerm


Hei

Av og til hender det at jeg får "blåskjerm" på min bærbare pc. Der står det at det har oppstått et problem og at den starter å dumpe fysisk minne.

Jeg tror det kan ha noe med RAM`en å gjøre. Jeg har for litt siden oppgradert til 1 Gig ram.

Det jeg lurer på er om det finnes et diagnose- program eller lignende, som jeg kan bruke til å teste hardware`en i pc`en min.

Mvh
Rune

Datadoktoren svarer

Hei Rune,

Hvis BSOD (Blue Screen Of Death) -problemene dine begynte etter minneinstalleringen (og du ikke har gjort andre forandringer) så tror jeg nok dine antagelser er rett.

Det første du bør gjøre er å dobbeltsjekke at spesifikasjonene på minnebrikkene dine er like (står bl.a. på klistremerket på minnemodulene), og at du ikke overklokker minnet på noen måte. Gå derfor inn i BIOS og forsikre deg om at minneinstillingene står som SPD. Hvis alt dette ser OK ut kan det hende at den ene minnemodulen ikke er helt god, eller at den ikke er kompatibel med den andre, og da bør du bytte den lille synderen. Prøv å kjør maskinen med en og en minnemodul og se om problemene fortsetter, og i så fall med hvilken modul.

For å sjekke om maskinen er stabil så kan du selvfølgelig ganske enkelt fortsette å bruke den og se om får flere BSODs. Men det finnes også programmer som er lagd for å stresse minnet ditt og se om feil oppstår. Et slikt er Memtest86, som kan kjøres fra en diskett eller CD og finnes her: http://www.memtest86.com/

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar