<strong><B>LITE MEN ROMSLIG</B>:</strong> MicroSD-kort kommer nå med kapasiteter på inntil 200 GB, men de største kortene støttes ikke av alle mobiler. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LITE MEN ROMSLIG: MicroSD-kort kommer nå med kapasiteter på inntil 200 GB, men de største kortene støttes ikke av alle mobiler. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Minnekort til mobil - mer aktuelt enn noen gang

Skal du kjøpe ny mobil? Da kan du få god bruk for et raskt og romslig minnekort.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om du kjøper en ny mobil til 6-7.000 kroner, er det ikke sikkert at lagringsplassen er større enn 16 eller 32 GB. Dette til tross for at flashminnemoduler aldri har vært rimeligere å produsere, og apper og annet innhold blir stadig mer plasskrevende.

Resultatet blir gjerne at du må ta en «opprydning» i ny og ne for å frigjøre plass, omtrent som da vi sleit med Windows 95 og små harddisker. Problemstillingen kan fortone seg som temmelig absurd i 2015.

Les også: Ingenting har skjedd med iPhone-kapasiteten på fire år

Håp for mange

Har du en mobiltelefon med plass til minnekort, finnes det derimot håp dersom du går tom for plass. Hvis du har en mobil som bruker Windows Phone 8.1 eller Windows 10, kan du velge at alt skal lagres til minnekortet. Da spiller det ikke så stor rolle om mobilen har begrenset intern lagringsplass.

Har du en Android-mobil, vil apper normalt kun la seg installere på internlageret, mens bilder, video og brukerfiler kan lagres til minnekort. Med den nyeste Android-versjonen (6.0) har det blitt mye bedre. Der kan internlageret utvides med all plassen på et eventuelt minnekort, slik at du får utnyttet all plassen til både apper og innhold.

Les også: Android får full støtte for minnekort

Vokt deg for de billigste kortene

Slike MicroSD-kort fås for en billig penge, men merk at de billigste ofte også har tregest lese- og skrivehastighet. Det kan føre til at brukeropplevelsen av mobilen og appene blir dårligere, og at lagringen ikke klarer å holde følge når du seriefotograferer eller tar opp video i høy oppløsning.

Nye mobiler har kameraer som tar bilder og video i svært høy oppløsning, og selv korte videosnutter kan ta opp flere hundre megabytes med plass. Derfor kan det være en god idé å investere i et minnekort som både er raskt og byr på god lagringsplass.

Alle mobiler støtter ikke alle kort

Men så kommer en utfordring: Har du en billig eller litt eldre mobil, er det ikke sikkert den støtter større kort enn 32 GB - såkalte microSDHC-kort (HC=High Capacity).

Har du lyst på 64 GB eller større kort, må du forsikre deg om at mobilen din støtter microSDXC-kort (XC=eXtended Capacity). Gjør den det, er sjansen stor for at du kan boltre deg med markedets romsligste kort, med kapasitet på 200 GB - vel og merke hvis du har råd til det.

Prisene øker nemlig markant med større kapasitet, og Sandisk-kortet med 200 GB kapasitet koster for øyeblikket 1.784 kroner i rimeligste nettbutikk.

De fleste mobiler med minnekortstøtte har kortleser på siden eller på innsiden ved batteriet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
De fleste mobiler med minnekortstøtte har kortleser på siden eller på innsiden ved batteriet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Raskt betyr ofte kostbart

Lexar High-Performance 633x er et godt eksempel på et slikt topp-spesifisert kort med såkalt UHS-støtte (Ultra High Speed). Det kommer i kapasiteter på 32, 64 og 128 GB, og leveres med en bitteliten USB 3.0-kortleser.

Setter du kortet i denne, har du i praksis laget en meget rask USB-minnepinne til PC-bruk. Oppgitt hastighet er 95 MB i sekundet. Det er omtrent like raskt som en normal harddisk til bærbar PC!

Det er imidlertid viktig å poengtere at dette er lese-hastigheten, ikke skrivehastigheten - og at det gjelder lesing av store filer, ikke små.

Da vi testet ytelsen ved hjelp av programmet ATTO Disk Benchmark, oppnådde vi en lesehastighet på rundt 92 MB i sekundet og skrivehastighet på 47 MB - på det beste. Det er imidlertid mer enn raskt nok til å svelge unne jevne strømmer av store datamengder, eksempelvis 4K-videoopptak:

Minnekort til mobil - mer aktuelt enn noen gang


Ulempen er først og fremst prisen. 64 GB-utgaven koster fra 605 kroner i rimeligste nettbutikk.

Til sammenligning får du et microSDXC-kort fra Kingston med samme kapasitet for en tredjedel av prisen, men da er også skrivehastigheten redusert til en tredjedel. Dermed kan du oppleve at skrivehastigheten blir en flaskehals, så her bør du sjekke hva som er anbefalt for bruk med akkurat din mobil.

Les også:
Pass deg for falske minnepinner
TEST: Minnekortleser til 15 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer