Minitest: Sound Forge 9

SoundForge er som Photoshop for lyd, nå kommer versjon 9 – hva er nytt?

Helt siden Sound Forge dukket opp i 1991 har det vært et av de mest avanserte og samtidig mest brukervennlige og intuitive programmene for redigering av lyd. En annen svært vesentlig egenskap er at det alltid har vært et av de mest stabile.

Etter at Sonic Foundry, firmaet bak SoundForge, Vegas og Acid, ble kjøpt opp av Sony i 2003, har lanseringen av nye versjoner fortsatt i kjent stil. De gode egenskapene er beholdt og en rimelig mengde nye egenskaper har fått plass, uten at man har tuklet med det gode grunnkonseptet.

Denne gangen er det derimot skjedd en stor endring, som åpner for helt nye bruksområder. Men ikke alle vi hadde tenkt oss...

Flerkanals lydformater

Endelig er det mulig å jobbe med noe annet enn stereo og mono! Dette har vært savnet i flere sammenhenger, og den største konkurrenten fra Steinberg Wavelab – som kom i 1995 - har allerede støttet dette i en tid.

I versjon 9 av SoundForge er det endelig på plass, men i en litt annen variant enn andre programmer.

Vanligvis regner man flerkanals lyd i musikksammenheng som tilsvarende flere spor på en mixer med båndopptaker. Men i SoundForge9 snakker vi om én flerkanals fil, med opptil 32 kanaler. Bruksområdet blir dermed helt annerledes enn med programmer som ProTools, Cubase Adobe Audition – eller Audacity .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er da poenget med flerkanals-støtten?

Svaret er video og surround.

Minitest: Sound Forge 9


Filformatene som støttes er Multichannel Microsoft Wave (.wav), Multichannel Video for Windows (.avi), Dolby AC-3 (.ac3), Material Exchange Format (.mxf), Multichannel ATRAC (.oma) og Multichannel Windows Media (.wma and .wmv). Redigering av XDCAM audio fra Sonys proffkameraer er også støttet.

Det er også mulig å ta opp direkte, i opptil 32 kanaler hvis maskinvaren støtter dette.
Her er grensesnittet noe forkrøplet, de kunne kanskje kostet på seg å utvide dialogboksene slik at man så alle inn/utganger samtidig...

Minitest: Sound Forge 9


Flerkanals lydredigering

I motsetning til flerspors lydprogrammer kan du i SoundForge9 prosessere flere kanaler samtidig. Du er ikke begrenset til kanaler som ligger i over hverandre i vinduet, du bare markerer utstnittet først, deretter Ctrl+klikk for de sporene du vil velge. Dette fungerer som filbehandlingen i Windows Explorer, noe som er typisk for grensesnittet i SoundForge - ting fungerer slik man er vant til fra Windows.

Effektprosesseringen kan nå også fades inn og ut på utvalgte områder over valgte spor, dette gir helt nye muligheter og er en enorm forenkling i arbeidsprosessen sammenlignet med å måtte jobbe med hvert spor for seg.

Minitest: Sound Forge 9


Lyd for video og mastering

For bearbeiding av lyd i en ferdig redigert video fungerer SoundForge9 helt glimrende. Du kan legge på flere spor og plassere effekter og musikk med langt mer avanserte muligheter enn i de fleste videoredigeringsprogrammer.

Du kan lagre den ferdige lyden i Dolby Digital AC-3 eller mange andre formater.

Minitest: Sound Forge 9


Avansert CD-brenning med redigering av PQ-kode etc. er støttet i CD-Architect som følger
med.

Har du en tidligere versjon av SoundForge koster oppgraderingen bare 99 dollar, sjekk nettsidenefor prisinfo og fulle spesifikasjoner.