<B>DETTE BILDET ER MANIPULERT:</B> Photoshop for iPhone er nemlig ikke helt som originalen, for å si det forsiktig. Men det er en begynnelse.
DETTE BILDET ER MANIPULERT: Photoshop for iPhone er nemlig ikke helt som originalen, for å si det forsiktig. Men det er en begynnelse.Vis mer

MINITEST: Photoshop.com til iPhone

Er det virkelig mulig å redigere bilder på en liten mobilskjerm? Ja - og nei.

Et referansepunkt for hvor langt mobilteknologien har kommet kunne kanskje være Adobe Photoshop, det svært omfattende og svært ressurskrevende (og svært dyre) bildebehandlingsprogrammet som det strengt tatt skal være en umulighet å overføre til en smartmobil.

Og det er det da også. Det betyr ikke at Adobe ikke vil forsøke. Forrige uke lanserte de et slags mini-Photoshop for iPhone, nærmere bestemt Photoshop.com Mobile App.

Slik gjør du

Det første du bør vite er at du foreløpig ikke får tak i applikasjonen i norske App Store. Photoshop Mobile er bare tilgjengelig i den amerikanske iPhone-sjappa, men fortvil ikke: Du kan enkelt skaffe deg en amerikansk App Store og iTunes-konto hvis du følger denne oppskriften.

Applikasjonen er ikke stor, og installeres i løpet av et øyeblikk eller to. Når det er gjort kan du enkelt velge redigere bilder fra iPhone-bildebiblioteket, eller du kan ta nye bilder rett fra programmet. Det kan også være lurt å opprette en (gratis) brukerkonto på Photoshop.com. Her kan du blant annet laste opp ferdigbehandlede bilder fra mobilen, og deretter dele dem med hvem som helst via din egen nettadresse (slik jeg har gjort her).

Begrensninger

EFFEKTFULLT: Photoshop Mobile har ikke mange effekter, og noen er mer nyttige enn andre.
EFFEKTFULLT: Photoshop Mobile har ikke mange effekter, og noen er mer nyttige enn andre. Vis mer


Så snakker vi avansert bildebehandling med lag på lag, masker, utvidet fargekorrigering og forvrengningsverktøy fra Adobes øverste hylle?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, men for de aller fleste er den typen bildebehandling heller ikke nødvendig på en iPhone. Her får du en enkel samling basisverktøy, som kan gi bildene det lille ekstra før du sender dem videre til slekt og venner.

Det er blant annet mulig å beskjære, rotere og speilvende bildet, i tillegg til at du kan justere lysstyrken (eksponering), fargemetning og fargetone. Det er også enkelt å omgjøre fargebilder til sort-hvitt.

Effektmakeri

Grensesnittet er enkelt, men elegant. Alle forandringer vises mer eller mindre umiddelbart igjen i bildet, og graden av forandring styres ved å dra fingeren enten mot venstre eller høyre i bildet (dra for eksempel mot høyre for høyere fargemetning, mot venstre for mindre).

Effektgalleriet er ganske beskjedent, men justeringer som "vibrant" (øker fargenivå og kontrast), "border" (legger ramme rundt bildet), "vignette blur" (duser ut motivet i kantene) og "warm vintage" (en slags polaroid-effekt) kan gi bildet en god del ekstra hvis det brukes riktig, og på rette typen bilder.

Se for eksempel her (før-bildet til venstre):

MINITEST: Photoshop.com til iPhone


Alternativ

Tiden det tar å utføre bildebehandlingen er stort sett umiddelbar på en iPhone 3GS, selv om vi har opplevd at enkelte operasjoner lugger litt i ny og ne.

Vi savner også et langt mer omfattende effektgalleri enn det som finnes i Photoshop Mobile per i dag, og etter hvert ser vi også for oss at det legges til enda mer avansert fargebehandlingsstyring, skarphetsjustering, og kanskje til og med en enkel lag-funksjon - hvis skjermstørrelsen på iPhone tillater det.

Hvis du ikke ønsker å opprette amerikansk App Store-konto, anbefaler vi at du tar en kikk på Best Camera-applikasjonen, som er tilgjengelig for alle norske iPhone-brukere. Den koster riktignok 17 kroner, men den tilbyr til gjengjeld mer detaljert bildebehandling enn det som er tilfellet med Photoshop Mobile.

Forhåpentligvis kommer vi tilbake med en minitest av dette programmet etter hvert.

EFFEKTFULLT: Photoshop Mobile har ikke mange effekter, og noen er mer nyttige enn andre.
Slik så bildet ut før det gikk gjennom Photoshop-kverna.
Og slik ser det ut etter å blitt i overkant kraftig behandle i Photoshop - for å vise hvor langt du kan gå.

Her kan du se noen skjermbilder fra Photoshop Mobile: